Roland hos Vildkaninerna i Visby

Januari 2011

Gotlands fina skyttehall ligger på Artillerigatan 14 i Visby. Infart från Pjäsgatan.
Se karta. Tryck på satelit och Zooma in.

Den är lite kylig vintertid men ack så rymlig. BK Vildkaninen grundad 1964 har träning där onsdags- och fredagskvällar under innesäsongen.Visby skyttehall. Alla foto Roland Bexander

Förutom bågskytte på längden finns i denna luftiga lokal inte mindre än 23 st luftgevärsbanor på tvären. Lägg märke till de riktiga trafikljusen på gaveln. Dessa är kopplade till en timer anpassad för taveltävlingar. Den kan användas även under träning.

Fördelen är att man då får träning under tävlingslika förhållanden. Nackdelen är onödig väntetid innan markering om alla skjutit klart i förtid.Jan-Erik Karlsson visar konstruktionen. På var sin sida om den gamla huvudingången finns en fast skjutvägg gjord av tretex. Det blir i praktiken summa 12 st långa banor.Framför gamla huvudingången rullar man fram tre ställningar med etafoamskivor som ställs på 12 m eller valfritt avstånd. På så sätt får man sex korthållsbanor.I andra ändan av den långa hallen finns Vildkaninens bågskåp. Det är verkligen en fin skjuthall klubben har tillgång till. Lång och bred nog till att taveltävlingar i. Gott om plats bakom skjutlinjen.Prydligt hanterat och praktiskt inrett som om det vore gjort av en slöjdlärare:)
Ser ut att vara enbart rekurver bland klubbågarna. Bland skyttarna verkar rekurver med klassiskt och fristil vara i majoritet. Men flera skjuter comound och de har ett antal aktiva långbågar med.

Många Vildkaniner är även med i Gutars bågskyttar som är särskilt aktiva under medeltidsveckan. Skyttarna växlar då till långbåge oavsett vad de annars föredrar under resten av året. Goda skyttar kan givetvis med lite inkörning hantera olika vapen utan problem.

Som gäst från fastlandet och långbågeskytt lägger man märke till det klassiska arvet med tavelskytte präglat långbågarna. Alla håller långbågen lodrätt. Ingen använder traditionell skjutstil med lutande båge.

Så gör ett antal långbågeskyttar i andra klubbar också men här gjorde samtliga det. Var och en väljer naturligtvis den stil som passar en själv bäst.På bågskåpets gavel finns en robust rekurvspännare gjord av ett kraftigt vinkeljärn och två mothåll med rulltrissor. Befriande enkel konstruktion men som bekant är det enkla som är det geniala.Jan-Erik Karlsson och vice ordföranden Lennart Olofsson drar fast hjulen på en rullbutt. Lennart har jobbat som slöjdlärare och är en av Vildkaninen grundare .

Som i de flesta föreningar är det många som använder klubbens utrustning. Fast oftast är de ett begränsat antal eldskjälar som jobbar med underhåll och reparationer.

Så här såg Visby skjuthall ut 2010 utan snö sedd ifrån Allévägen.