Medeltidsdagar i Söderköping 2011Efter Vitaliebrödernas plundringen av Söderköping midsommardagen 1394 tog borgmästaren beslut om att ledungen skulle vara bättre förberedd inför framtida attacker mot staden.

Ledungens anförare Yngve fick i uppgift att träna alla vapenföra söderköpingsbor i konsten att skjuta pilbåge. Den uppgiften tog han på största allvar!

Följande högsommar avverkades en mängd idegranar och bågar började byggas, och redan på hösten 1394 anordnades den första tävlingen för att utröna vem som var skickligast i att hantera pil och båge.

Yngve vann som väntat!

Bo Bosson Ormfräs rapporterar från Medeltidsdagarna i Söderköping 2011:

Bågen skall ha ett historiskt utseende, glasfiberlaminat är godkänt, men moderna material ska vara dolda.
Pilhyllor, stabilisatorer, sikten och strängvandring är inte tillåtet. Pilarna skall vara av trä med naturfjäder och deltagarna skall vara tidsenligt klädda.Några av långbågarna. Lägg märke till att bågarna är avspända. En träbåge tappar nämligen spänsten om den hålls strängad för länge. Foto Bo Bosson Ormfräs

Fint väder och långbågetävlingen hade många roliga och spännande mål. 36 skyttar deltog med sina oftast “selfbows” i alm, ask och idegran. Ibland krokiga och vågformade men sköt gjorde de fantastiskt ändå.

Hamnade själv på en delad 15 plats.T.v. en sköld och bakom den står en riddare som gungar fram och ett kort ögonblick är delvis synlig mot skytten.
I halmbalarna bortom står 3 vitkålshuvuden i tygpåsar med målade ögon och munnar.
Foto Bo Bosson Ormfräs

Vi sköt också mot rörliga mål, en jätteråtta som sprang på en stubbåker. Skyttarna stod i ett jakttorn och sköt på den uppifrån. Ett annat kul mål var ett Vilhem Tell-Äpple som dock blev ett för svårt mål för de flesta.

Mycket kul för skyttarna och många åskådare var där.Vimmel i lägret. I rött Roland de Cantabria. Foto Bo Bosson OrmfräsVandringspriset, en pil i en sten på sockel, gick till en Norrköpingsskytt. Detta var fjärde gången detta pris utdelades.Ulrik med hornet kom tvåa. Foto Bo Bosson Ormfräs

Ola var tävlingsledare och meddelade reglerna, drog jätteråttan och gungade riddaren bakom skölden.

Jan Långe från Gutarr bågskyttar hade uppvisning för en intresserad publik. Tyvärr hann jag inte ta bilder på allt. Knappt att jag hann slänga i mig en macka.Bo Bosson Ormfräs i egentillverkad medeltidsdress. Foto Husfru Ormfräs

Lättpromenerad bana, roliga mål, fantastiskt väder, trevlig publik, trevliga skyttar. Skriv in nästa års Medeltidsdagar i kalendern redan nu!


Läs mera om Söderköpings Medeltidsdagar