Nacka Värmdö Posten 3 februari 1998Bo Lindmark skriver om klubbens start och dess första inomhusbana.

Texten återges nedan.


Inne med bågskytte för unga i Gustavsberg

— BÅGSKYTTE —

Gustavsbergs Bågskytteförening har den här säsongen fått ett ordentligt lyft tack vare den inomhusbana man nu kan träna på. I Gustavsbergs Ridcenter samlas nu varje tisdag och söndag en liten skara grabbar med lett brinnande intresse för bågskytte.

Gustavsbergs Bågskytteförening har funnits sedan 1995 och har idag ett 40-tal medlemmar. Arvid Ågren var den som drog igång det hela trots att han inte själv sysslade med bågskyttet.Jörgen Ågren i Gustavsbergs Bågskytteförening spänner bågen för allt vad musklerna förmår. Lilla bilden: Arvid Ågren var den som startade föreningen. Foto NVP

- Det var min grabb som började. Sedan tänkte jag att det kanske skulle passa att starta en förening.

Det var också Arvid Ågren som kom på idén med en inomhusbana.

- En tjej från Gustavsbergs Ridcenter berättade för mig att det fanns ett utrymme under Ridcentrets läktare som kanske skulle kunna användas för bågskytte. På den vägen blev det. Föreningen betalar nu hyra för lokalen till Gustavsbergs Ridcenter, en hyra som kommunen står för till hälften.

Fler tjejer

Föreningen har fått flera nya medlemmar sedan inomhusbanan kom till stånd och fler lär det bli.
Men vi skulle gärna se att det kom fler tjejer till föreningen, säger Arvid Ågren. Nu är det bara killar som är här och skjuter.Tappra unga bågskyttar i Gustavsbergs Bågskytteförening: Fr.v. Johan Graf, Daniel Balcojkic, Gustav Janbrink, Charlie Bergkvist, Jörgen Ågren, Isak Eng och Jan Malmgren Foto NVP

Gustav Janbrink, tolv år, har hållit på med bågskytte i två år och gillar det skarpt.

- Det är jätteroligt. Mycket därför att det är en så ovanlig sport, säger Gustav.

Man kan inte vara hur ung som helst för att hålla på med bågskytte - det krävs en hel del kraft i arm för att spänna bågen ordentligt.

- Man bör vara åtminstone åtta år för att hålla på med bågskytte, säger Peter Bergkvist, en av ledarna. En gång hade vi en sexåring här som inte riktigt kunde styra vad han gjorde med bågen, det alltför riskabelt ut.

Hur många medlemmar kan föreningen egentligen ta emot?

- Det finns egentligen inget tak, säger Ulf Janbrink, en annan av ledarna. Mycket hänger på om det finns tillräckligt med föräldrar som kan vara här och övervaka träningarna.

Snart ska Gustavsbergs Bågskytteförening ge sig ut på tävlingsbanorna, närmare bestämt den 14 mars i Strängnäs. Kommer kanske OS-bronsmedaljören Magnus Petterssons efterträdare från Gustavsberg?

BO LINDMARK


WEBmasters kommentar:
Klubben ansökte om medlemskap i Svenska Bågskytteförbundet 1995 under namnet Värmdö Bågskytteklubb.
Efter några år gjordes en namnändring till Bågskytteklubben Fiskgjusen.

Namnet "Gustavsbergs Bågskytteföreing" i artikeln ovan beror på ett missförstånd.