Medeltidsveckan Visby 201091 skyttar och stor publik
Foto Roland Bexander

Stora Långbågetävlingen

Nordens största långbågetävling lockade i år 91 startande. Alla deltagare skjuter på 20 m. Tavlan är 122 cm och femringad.

De som får 20 p och högre får skjuta på 30 m. De som får 15 p får skjuta på 40 m. Kvalgränsen för att deltaga i den sista snabbskjutningen, Rattle Round, är 10 p.

Rattle Round skjutes på 30 m och 30 sekunder. Valfritt antal pilar. Alltid roligt att se för de flesta lockas att skjuta lite snabbare än de igentligen kan göra. Stor pilspridning och många tavelmissar blir då resultatet.

Överlägsen vinnare var Oke av Löten med nära rekordhöga 108 p. Han passade på att ge sig själv en fin 40-årspresent på födelsedagen.Mattis af Blindstyre i grönt och Katarina Örnfot i blått

Foto Roland Bexander

Bäste Fiskgjuse blev Mattis av Blindstyre med en hedrande 6:e plats med 87 p endast 2 p från tredjeplatsen. Hans serie är 27 p på 20 m, lite låga 20p på 30 m men sen näst bäst på 40 m med 24 p.

Sköt med noga sikte på Rattle Round. Sköt efter en miss med noga sikte. Väl medveten om att en god fyra är bätte än två snabba ettor. Fick ihop hyfsade 16 p på fem pilar.

Den bästa sköt 30 p på 9 pilar. Här finns poäng att hämta om man specialtränar lite. Hur som helst en jättebra tävling av Mattis.

Carolus närmast kameran spänner bågen

Foto Roland Bexander

Carolus sköt inledningsvis strålande med 26 p på 20 m. Sen fick han se en dålig pil per omgång. Resten av pilarna var bra och räckte säkert till avanceman till avancemang till Rattle Round.

Hans serie blev 26 p, 19 p, 13 p och avslutning med goda 19 p i snabbskyttet. Sammantaget en fin femtonde plats.Roland Hållfaste började bra med 28p på 20m. Det var faktiskt omgångens högsta poäng som bara tre skyttar uppnådde. Bra början inför 30m och 40 m som kändes som något som Roland borde klara i sömnen.

Så icke: Han står längst till höger och när skjutningen börjar det kommer en mycket kraftig by rakt framifrån. Roland tänker helt korrekt den påverkar inte i sidled och skjuter dumt nog ändå.

Varför väntar spjutkastare på motvind? Jo för då får spjutet höjd och går mycket längre. Det fungerar likadant på pilar och Roland skjuter förvisso i mitten men pilen stiger över butten!!!

Även nästa pil går samma väg i samma blåst och dessutom genom bakomvarande halmbalar och återfinns i Nordergravar. Pilen måste råkat träffa en skarv mellan två halmbalar och låg kraftlös två meter bakom halmmuren.

Roland blir då minst sagt lite lite störd och skjuter sen bra fyra treor = 12 p i lätt byig vind. Eftersom gränsen för avancemang är 15 p så blir Roland därmed utslagen men är numera bättre utbildad i aerodynamik.

Förutom Roland hade Fiskgjusen en debutant till under Medeltidsveckan: Katarina Örnfot. Började strålande på 20 m med hela 25 p. Stort grattis.Katarina klarade lätt 20 p-gränsen och skulle glad men lätt shockad därmed skjuta för första gången på 30 m. Bara att chansa alltså och första pilen flög lågt och landade framför tavlan.

Men med en god känsla för pilens bana kompenserar hon och skjuter en trea. Alla övriga pilarna träffar tavlan och resulterade i 12 p. Vad skulle väl hända om hon övat på de lite längre avstånden?Emma Owesdotter. Foto Owe Bildmakare.

Emma Owesdotter ställde upp med Mattis gamla båge. Modigt gjort eftersom hon i ärlighetens namn mest bara skjuter pilbåge för sällskaps skull i familjen. Men uppenbarligen har hon skyttebegåvning.

Emma sköt friskt och fick alla träff på tavlan och 17 p. Inte långt ifrån kvalgränsen. Slog 19 andra skyttar. Bravo Emma.Hallbroen längst fram. Owe Bildmakare i blått.

Foto Roland Bexander

Owe Bildmakare hade råkat ut för haveri på sin båge och kunde därför inte ställa upp. Han och David Pilspridare arbetade som funktionärer under tävlingen.

Resultat för nr 1 tom 55.

Resultat för nr 56 tom 91. nr 56 tom 91.