3D och Jakt
Vår största framgångar har BK Fiskgjusen fått i grenen 3D: DM, SM, JSM och EM.

Åtta månader om året står vi inne och tränar på 18 m tavelskjutning. Först under 4 månader tränar vi utomhus på olika avstånd.3D innebär som bekant att man skjuter på 3-dimentionella djurmål på okända avstånd mellan 5-30 m. Nu har vi fått möjlighet att förbättra träningsmöjligheten på detta område.


Klubben har köpt in tre nya 3D-djur. Ett vildsvin och en tvättbjörn av fabrikat Eleven samt en berguv av fabrikat SRT.

Sedan tidigare har vi ett litet murmeldjur från Delta. Här är ett ungdomsfoto. Numera är han en något mera väderbiten veteran.

Träningens upplägg är så här: På skjutväggen sätter vi upp jakttapeter och 10-ringade tavlor. På golvet under skjutväggen ställer vi ett djur som står kvar där hela tiden. På varierande avstånd, 5-15 m ställer vi ut tre andra djur.

Man står kvar på samma ställe och skjuter endast en pil mot varje djur, precis som man gör vid 3D-tävlingar.

När vi sedan går och markerar flyttar vi och vrider de djuren som står ute på golvet.

Endast djuret borta vid skjutväggen står kvar på samma avstånd.Tre av fyra pilar måste därför alltid skjutas mot ett okänt avstånd. Den som vill skjuta flera pilar mot samma mål istället får iså fall skjuta mot jakttapeterna och 10-ringstavlorna.Anledningen till att vi bara skjuter en pil mot varje mål är att dels är tävlingsformen så och dels vill vi förhindra att djuren som kostar mellan 1.500-2.000 kr/st alltför snabbt skall bli sönderskjutna.

Fast givetvis är målet att vi med precision skall lyckas skjuta sönder dem!
Fiskgjusen Mulleskola: Pecari

Egentligen föreställer grisen ett vildsvin från Amerika som heter Pecari, på svenska navelsvin. De är mycket nära släkt med våra vildsvin.

Den i Texas, New Mexico och Arizona frilevande arten, Pecari tajacu, benämns där med sitt spanska namn: Javelina (lilla spjutet).


Om namnet kommer av de vassa betarna eller om det kommer av dess sprintsnabbhet är osäkert. Kuriosa: Du känner alltid lukten av en Javelina innan du ser den. Gäller dock inte vårt exemplar:)

Fortsättning Fiskgjusen Mulleskola: Woodchuck

Vårt murmeldjur är faktisk en amerikansk jätteekorre som lever på marken. Gärna i skogsbryn.

Kallas av indianerna för wuchack vilket fick de engelska kolonisatörerna att kalla den för Woodchuck. Det betyder skogshuggare som onekligen skulle passa bättre som namn på en bäver än på en ekorre som gräver hålor i marken.

Svensk betäckning är skogsmurmeldjur.

Ett annat amerikanskt ord för djuret är Groundhog. Ordagrant översatt blir det marksvin.

En ungefär lika intelligent beteckning som vi har på svenska för grävlingshonan och hannen: sugga och galt.Vid jakt: Se upp. De är inte försvarslösa!

Läs mera om riktig bågjakt.