Monika hos Artemis i Helsingfors

Vår Monika Svarvik arbetar som skräddare vid Kungliga operan i Stockholm med hattmakeri som en specialitet. Genom Operans samarbete sin motsvarighet i Helsingfors fick Monika möjlighet att arbeta vid Helsingfors operahus under tre veckor i november-december 2011.Artemis klubblokal i ett skyddsrum delades med en pistolskytteklubb.
Foto Monika Svartvik

Monika letade upp bågskytteklubben Artemis och fick möjlighet att där träna samt inte minst skjuta två st Korren-omgångar.

Hon blev tom inbjuden att deltaga i deras tävling på 18 m/20yd. Det var första deltävlingen i en klubbturnering. Det var skyttar från två andra föreningar där också. Man sköt 60 pil i 5-pilsserier mot en 60 cm fälttapet. Monika som bara hade fyra pilar med sig fick låna en klubbpil. Den var lite kortare och slog ungeför en dm till vänster jämfört med Monikas vanliga pilar.

Nåja, med lite inskjutning och specialsiktning när klubbpilen skulle skjutas gick det hyfsat och Monika var ofin nog att vinna tävlingen med 207 p. Övriga skyttar hamnade alla mellan 160-170p.När pistolklubben inte sköt kunde man använda hela lokalen och skjuta på 50 m!
Foto Monika Svartvik

Artemis medlemmar var mycket välkomnade och det var en trevlig stämning i klubben. Några sköt egengjorda helträbågar. Det fanns några compound annars var det mycket rekurveskyttar i klubben.

Compoundbågar kallas "talja". Vilket är en perfekt beskrivning av bågtypen. Man undrar verkligen varför man använder det idiotiska ordet compoud både på engelska och svenska.

Alla bågar har ju nuförtiden lemmar av compound-material. Talja är ju precis vad de bågarna har. Ett mycket bättre ord. Heja Finland. Hyvää Suomi.Månsas underjordiska sporthall
Foto Artemis

Klubben har även en sektion för bågjägare. Bågjakt har alltid varit tillåtet i Finland. Artemis bildades 1946 och har år 2011 150 medlemmar.
Läs mera om klubben på Artemis hemsida.