BågjägarexamenDen 10-11 mars 2007 i Stockholm var Peter Bergkvist en av åtta jägare som genomgick Svenska Bågjägarförbundets tilläggsutbildning för jakt med pil och båge, IBEP. Det står för International Bowhunter Education Program. Kursansvarig var Anders Gejer.

Endast de som redan tidigare har Jägarexamen får deltaga. Efter två dagars gnuggning med vad en bågjägare måste känna till hålls ett teoriprov. De som klarat detta får sen möjlighet att göra skjutprovet.


Detta genomförs med jaktspetsar. Fem av sex mål skall träffas. Det är utplacerade på 5-25 m. Dessa består av djurfigurer i naturlig storlek: and, fasan, hare, gås, räv och rådjur. Träffområdet är givetvis som vid all jakt lungpartiet.

Vi sportskyttar har ju en tävlingsgren som heter Jakt där vi skjuter på tapeter som föreställer bl.a. flera av dessa djur. Obegripligt nog är träfforådet för sportskyttar cirklar inlagda ungefär vid djurets lungor. Vad är det för fel med lungformade lungor undrar vän av ordning?


Peter (till vänster) sköt sitt skytteprov precis som alla andra med sin compound. Sen gjorde Peter om provet med sin långbåge. Till allas förvåning sköt Peter med långbågen bättre än många gjorde med compound. Han blev därmed den andra i Sverige att klara provet med en traditionell båge, dvs recureve eller långbåge.

Men samtidigt blev han den första att klara proven med båda bågtyperna. Grattis Peter.

Men Peter blev inte första bågjägaren i BK Fiskgjusen. Vi har faktiskt sedan tidigare en bågjägare i klubben. Roland Bexander gjorde provet året innan på Åland med compoundbåge. Det finns också flera andra med Jägarexamen. Blir det fler bågjägare så småningom kanske?Jaktpil med tre stora skärande blad.

Jakt med pil och båge är ännu så länge förbjuden i Sverige. Vill man jaga med pilbåge så behöver man dock inte åka så långt. Det räcker med att ta färjan till Åland eller Finland.

Hoppas att bågjakt kommer att tillåtas i Sverige igen. Det skulle betyda att det blev fler bågskyttar i Sverige och som vi hoppas även flera skyttar som vill träna i vår klubb.