Tips

Gör egna träpilarLite pysligt men alls inte omöjligt. Mera detaljer.


Bågsträng på 7 minEn Tjekisk firma har tagit fram ett hjälpmedel för lindning. Videofilmen fungerar även som instruktionsfilm för hur man gör en rekurvesträng. Med eller utan deras i och för sig listiga pryl.

Läs mera. (Om du är bra på språk)


Scorescanner för Android

En svensk app! Värdelös men kul! Heja, vi väntar på nästa.

Först laddar man hem en app som gör att kameran kan användas som en scanner. Sen måste man skriva ut ett papper med streckkoder för de siffror man vill skanna.

Nu kan man skanna in sitt trepilsresultat och få summan och medelpilen uträknad.

Praktiskt? Alls icke.

Har man användning av den? Inte ett dugg. - Självklart har jag provat den.

Men heja Erik Larson och Marcus Lagneholt. Förstlingsverket måste alltid komma - först. Sen kommer mer praktiska appar framöver. Vi håller tummarna. Läs mera.

ArcheryBuddy för Android

Inte lika elegant som Archery Score Free men man kan föra protokoll med denna oxå. Statistiken är lite förbättrad i senaste versionen jämfört med bilden nedan.

För att den skall vara lite enklare att använda rekommenderas att man börjar med att ändra inställningarna. Markera Save End Button så får man en särskild knapp på skärmen och slipper gå via menyn för att avsluta varje 3-pilsserie.

En finess är att man kan om man vill få sin gruppering markerad. För att få en större måltavla att markera på kan man hålla sin Android på sidan. Man kan tyvärr inte Zooma bilden.

Gamla serier kan man ta fram genom att markera serien i en lista och trycka några sekunder på den. Har man valt Save Scorecard får man ett snyggt protokoll prydligt ifyllt. Det finns även protokoll för Fält och 3D samt editor för egna tapeter.

Fungerar alltså bra men känns aningen krånglig inledningsvis.

Varning: Det finns en annan app som heter Golddrush. Den är helt värdelös och medger endast att man prickar in träffar på en tavla. Inga protokoll och inga poängsummor alltså. Slösa inte bort din tid genom att ladda hem Golddrush.

Välj ArcheryBuddy.
Läs mer om ArcheryBuddy


Archery Score Free för Iphone

Spara en hög med pappersprotokoll? Och du har en Iphone? Glöm det. Gör som Owe Lindh.

Kolla in en gratis apps skriven av Yacoob Ali för att skriva protokoll, räkna ut resultatet och sen spara dem i god ordning. Den fungerar bra men det finns flera att välja mellan om man vill.

Ladda ner.


Egen sträng för träpilar

Långbågeskyttar som deltar i medeltidsveckan eller vill vara med i 3D landslaget skjuter med träpilar. För medeltidsveckan gäller dessutom att pilarna skall ha selfnock, dvs nocken är utskuren ur skaftet.Till vänster: 4½" Bronskalkon (naturliga färg) med plastnock och under med vita 4" parabolic selfnock.
Till höger: 2314 Cobalt aluminium med 4" vita parabolic med 3D plastnock och under med drygt 5" grågås selfnock.
Lägg märke till att selfnock kräver en förstärkning av skaftändan. Ovan gjord med tränsning. Foto Roland Bexander

En sådan nock blir därmed lika grov som skaftet. Givetvis kan man slipa ner skaftändan så den blir en smula smidigare. Men lika slank som en plastnock till en aluminiumpil blir den inte.

Vad får detta för konsekvenser för en skytt som skjuter med både trä- och aluniniumpil?

Jo, träpilens grövre nock gör att den pilens nockläge sänks men kanske två milimeter jämfört med aluminiumpilen.

Långbågeskyttens utrustning må se väldigt enkel ut men förutom pilens spine så är rätt nockläg av största betydelse.

Slutsats:
Använd din för aluminiumpilar intrimmade sträng med rätt nockläge för ja just det: aluminiumpilar.

Gör en ny sträng med annat lite högre nockläge för träpilarna. I alla fall om du vill träffa bra med båda piltyperna.


Vänstervriden lossar blunt

Visste du det om fjädrar? Tja, noga räknat är det så här:

En aluminiumpil med gänginsats för spetsen är mycket praktisk. Man kan enkelt byta spetsvikt för att trimma in pilen perfekt för bågen. Lika lätt är det byta till Judo-spets eller gängad bluntspets när man är sugen på lite allmän trick/bus-skjutning på lite varierade mål.

Om man då har fenor gjorda av vänstervingar kan man lätt råka ut för att blunten lossar gängan på sig själv vid träff.

Pilens rotation bromsas ju då snabbt upp till noll och dess vridande moment lossar pilen från bluntens gänga!

Bosse Lindberg noterade fenoment och kom på förklaringen när han ideligen tvingades dra åt just bara bluntspetsarna.
Pilens rotation bromsas inte så tvärt när en pil med normal spets träffar en butt av tex etafoam. Men med en gummiblunt mot ett hårt mål kan det bli nära nog tvärstopp!

Slutsats: smörj gängorna med tex strängvax och drag åt blunt-spetsen hårt med tång så sitter den lite bättre och/eller byt till högervingsfenor.


Prestandamätning

Eller är du så bra som du tror lille vän? Det är lätt att påstå att man skjuter som en gud men gör man verkligen det? Även solen har sina fläckar och kanske även din egen skjutförmåga? Ger träning verkligen något resultat eller är det bara inbillning?

Kan vara svårt att ge både sig själv och andra ett riktigt rättvisande svar på frågorna ovan.
Tag ett systematiskt steg framåt i ditt skytte och gör en walk-back!

Mätning med walk back

Ställ dig på 4 m avstånd och skjut 3 + 2 pilar. Obs inte 5 pilar i samma serie eftersom det gör skjutningen lättare. Summera ihop poängen till tex 42 p. Dubbla så blir det 84. Nu får man snittpoängen riktigt enkelt genom att dividera med 10. Dvs snittpilen blir 8,4 p.

Anteckna snitt poängen och avståndet. Gå tillbaka till 6 m och gör om proceduren. Sen backar man 2 m bakåt för varje 5-pilsomgång.

Nu kommer det verkligt svåra: spara dina anteckningar så du kan ta fram dem och jämföra med nästa gång du gör om provet.

Är det då bättre än förra gången så glöm inte att tala om det för alla dina klubbkamrater. Gärna högt och ljudligt för att glädja dem.
Är det sämre än förra gången, så behöver man inte vara riktigt lika noga med att berätta det :-)

Tips från coachen: Skryt mindre, träna mera och gör sen om mätningen.Långbåge instinktivskytte 60 cm tapet Roland Bexander Större diagram

Analys blå kurva november 2008

Den blåa kurvan lutar snett neråt som man kunde förvänta sig men har ett mycket avvikande värde: 16 m. Det värdet är oproportionellt bra. Varför? Tja, detta är ju bara fem pilar så därmed kan man få kraftiga hack i kurvan. Kanske bara en skärpning av skyttens fokus efter att snittpilarna närmat sig 7 p vid förra avståndet?

Frånsett 16 m så ligger alla värdena i stort sett på samma raka linje som de teoretiskt borde göra.

Analys röd kurva november 2009

Den röda kurvan lutar men inte lika mycket som den blå och är jämnare. Ju mer lik en rät linje kurvan är desto mera lika skjutet vid varje distans.

Skyttet har alltså blivit jämnare (rakare linje) och bättre speciellt på de längre hållen (kurvan ligger högre och med mindre lutning).

Vid 18 m skiljer det drygt en poäng per pil jämfört med året innan.

Alla värden ligger snyggt på samma nästan raka linje utom en: 10 m. Denna gång är hacket i kurvan riktat neråt. Här kan vi faktiskt ge en direkt förklaring.

Kurvan visar en distans som helt enkelt försummats vid träning. Buttarna på hjul ställs ofta tillbaka till 12 m för ungdomsträning. Sen dras de tillbaka till 4 m för teknikträning.

Efter ett tag flyttas de bakåt till 6 m och efter ytterligare ett tag bakåt till 8 m. Ofta hinner träningen ta slut eller att man övergår till 18 m innan butten hamnar på 10 m!

Öka utmaningen: Promenera mera

Större delen av träningen sker på en och samma distans: 18 m. Då med mängder av pilar på upprepat samma håll ligger snittpilens värde normalt högre än vid en walk back.

Walk back och walk up är en klart större utmaning och ett försök att simmulera skogsskytte inomhus.

Draglängd och vingbredd

Din draglängd beror av din armlängd, din axelbredd och hur mycket du ryggdrag du har.Ungefärlig draglängd

Armlängd och axelbredd mäter man lätt med den s.k. vingspannsmetoden. Sträck ut armarna rätt ut åt sidan på ett normalt sätt. Ingen översträckning.

Låt en kamrat mäta från den ena spetsen av långfingret till långfingerspetsen på den andra handen. Sträck dig inte extra mycket. Det mått du får fram dividerar du med 2,5. Då har du fått en uppskattning av din draglängd.

Eftersom den här mätmetoden inte tar hänsyn till viket ryggdrag just du har i dina muskler så är resultatet bara ungefärligt. Oftast aningen för långt faktiskt.

Vanlig draglängd

Din riktiga draglängd mäter vi med en i tum graderad specialpil. Skytten skjuter ett antal vanliga omgångar med vanliga pilar för att värma upp.Sen får skytten lägga på mätpilen och en kamrat läser av draglängden.Detta upprepas ett antal gånger så man ser att det är den normala draglängden man läser av.Avläsning sker vid bågens ryggsida. Enkel och tydlig mätpunkt. Tex en tillverkare som e-bågen mäter på detta sätt.Bild Rosecity Archery


Traditionell draglängd

Det finns en annan definition som kallas "Traditionell draglängd". Den är i från nockens strängskåra till pilens pivotpunkt. Dvs vanligen kring mitten av pilhyllan på en långbåge.

AMO draglängdSen har vi en standard från USA som kallas AMO. Förkortningen står för Archery Manufacturers and Merchants Organization. De har fastlagt ett antal standardvärden. AMO böt namn 2003 till ATA (Archery Trade Association).

Draglängd AMO är:
traditionell + 1 3/4 tum. Dvs då hamnar man i praktiken nära ryggsidans ytterkant.

En båges dragstyrka anges vid 28 tums draglängd. Vill man räkna ut styrkan vid en annan draglängd finns följande formel:

Dividera angiven bågstyrka med 20. Då får man hur mycket en tums förändring av draglängden ger.

Exempel en båge på 40 pund vid 28 tum: 40 / 20 = 2 pund per tum.
Vid draglängd 30 tum bli det 2 tum över standard: 40 pund + 2 x 2 pund = 44 pund.
Vid en draglängd på 26,5 tum blir 1,5 tum under standard: 40 pund - 1,5 x 2 pund = 37 pund.


Pillängd

Som pillängd väljer man sen draglängd + ungefär en knapp tum.

Fiskgjusen

En riktig fiskgjuse har ett vingspann på 145–170 cm och väger 1400–2000 gram.
Vad väger du? Lite mer kanske?


Släpper du bra?

Högerskytt som träffar till vänster? Vänsterskytt som träffar till höger?

Du har säkert hört någon instruktör tjata om att dra rakt bakåt och rena fingersläpp.

Så noga kan det väl ändå inte vara?


Kolla själv på höghastighetsfilm från den tyska firman Beiter.

Det händer så oerhört mycket mer än ögat hinner se!


Limma så det sitter?

Var noga med rengöring innan du limmar fenorna:

Snabblim (cyanoacrylat)
- Tvätta skaften med maskindiskmedel skölj sedan ordentligt med vatten!

NPV el dyl lim:
- Tvätta skaft och fena med aceton eller sprit.

säger Anders Gejer på Scandinavian Bowhunting.Vill du skjuta bättre? Skjut inga dåliga pilar!

Föst måste man lära sig grunderna och lära sig att träffa rätt.

Alla som är beredda att träna envist kommer till slut att lära sig att skjuta goda skott.

Nästa steg är att lära sig att skjuta bättre än kamraterna. Tänk då på följande:

T.ex är en åtta ett bra skott. Dvs en superskytt kan med en tia få en ledning med två poäng. Men nu kommer det: ett halvdåligt skott kan plättlätt bli en fyra. Dvs nu ligger man fyra poäng efter den som sköt en åtta.

Nu krävs det två superfina 10:or för att reparera detta enda dåliga skott. Det är inte lätt.

Slutsatsen är att i tävling vinner den som INTE skjuter dåliga skott. Eller i alla fall minst antal med dåliga skott.

Så nästa steg vid träning går ut på att känna igen när det blir en dålig pil och INTE släppa iväg den.Törstig? Drick vatten!

Låter självklart men vad har det med bågskytte att göra?

Jo, skytte är en koncentrationssport. Det betyder att allt som påverkar pulsen bör undvikas.

Före och under träning och tävling bör man inte dricka kaffe. Det är stimulerande och pulshöjande.

Mer naturligt att dricka i sportsammanhang är ju sportdryck, dvs vatten med lite salt och druvsocker i. Saltet är för att vätskan skall snabbare kunna tas emot av kroppen och druvsocker är för att ge näring snabbt.

Tyvärr så kommer detta snabba druvsocker även det att verka pulshöjande. Vi skyttar förbrukar ju inte alls så mycket näring som tex löpning eller bollspel så vi har inte ett akut behov av näringstillförsel heller.

Så den enkla och billiga lösningen att bara dricka vatten i samband med skytte är faktisk bäst.Flintskalle? Skaffa hårsnodd!

Gäller även dig som har långt hår. I alla fall om du skjuter långbåge.

Vanligen fäster man den avspända strängen vid bågen med en gummisnodd. Man gör detta för att man skall hålla strängen i läge och förhindra att den tvinnar upp sig.

Annars får man ju inte samma stränghöjd = samma styrka i bågen efter den återigen är strängad.

Gummisnoddar är bra men håller inte särskilt länge. Pröva med en hårsnodd i stället.

Den innehåller en resår eller gummisnodd men förstärkt med tyg för att inte fastna i håret. Som stränghållare har den mångdubbel livsläng jämfört med en gummisnodd.

I alla fall om man skall tro Robert Roos, korthårig, skicklig långbågeskytt och WEB-master för Robert Roos Bågskytteportal.

Vill man köpa en färdig sk "Stringkeeper" så kostar den kring 100 kr. Man får då en liten läderhuva för lemspetsen i villken en gummisnodd är fastsatt. På gummisnodden finns en liten hake som man häktar fast strängen med.Stå bättre pall med lätt pall

Våra utomhustävlingar Fält, Jakt och 3D har alla samma upplägg: en bana på förmiddagen, lunchpaus och en bana till på eftermiddagen.

Det betyder att man under dagen tillbringar ungefär fem till sex timmar stående eller gående.

Många har löst det problemet genom att ta med sig en stolsryggsäck. På så sätt får de en stol och dessutom kan de ta med lite extra utrustning som tex vattenflaska och överdragskäder.

Även om man bara sitter 60 sekunder per mål så blir det i alla fall en extra halvtimmas vila under dagen. Det är alltid ansträngande nog att gå hela tiden och om och om igen göra en kraftig koncentrationsökning. Självklart skjuter den som är mer utvilad bättre än den som är lite trött.

En stolsryggsäck är svår/omöjlig att bära på ryggen i kombination med pilkoger. De flesta bär därför sin ryggsäck i ena handen. Det gör denna lösning mindre smidig.

För det facila priset 29 kr har JULA en trebent ihopfällbar mycket lätt pall. Lätt att bära med sig och lätt att fälla upp vid varje mål där det blir väntetid.

Det kostar dig 29 kr att bli en bättre skytt!Kortare pil med blunt

Den som skjuter traditionellt siktar instinktivt: dvs man focuserar på målet och ser pilspetsen endast med det indirekta seendet. Sen håller man bågen undermedvetet med ett lagom gap mellan mål och pilspets.

Byter man då sin smala tavelspets mot en lika lång gummiblunt måste man korta pilen ungefär 15 mm för att få samma siktbild.

Varför? Jo, gummiblunten har en betydligt större diameter än tavelspetsen och måste därför hamna närmare ögat för att gapet mellan mål och överkant blut skall bli detsamma som för den smala tavelspetsen.Kapa dina pilar

Tja, kanske inte varje dag. Fast säg att du köpt aluminiumskaft och dessa behöver kapas lite för att du önskar få aningen styvare pilar. Normalt behövs en pilkap för detta. Det är ju ett dyrbart specialverktyg som kostar kring 3.000 kr.

Det finns dock ett billigare alternativ hos Biltema: Röravskärare för koppar-, mässing- och aluminiumrör. Kapacitet 3-22 mm. Kostar 24:90.

Ursprungligen tänkt för att kapa bromsrör i koppar men aluminiumpilar är ju som bekant rör även de.Märk dina pilar

När man tävlar så måste pilarna vara märkta på skaftet med ditt och din klubbs namn. Märkning skall ej ske på fenorna eftersom de kan lössna från skaftet. Även om du inte tävlar så kan det vara en god ide att märka pilarna.

Speciellt gäller det vid utomhusskytte. Jag har ryktesvägen hört att man kan faktiskt missa tavlan. Pilarna har en helt otrolig inträngningsförmåga och kommer därmed att plättlätt att försvinna långt in i undervegetationen.

Du kanske inte hittar dem alls med andra ord. Nu kommer det fina med märkningen in. Förr eller senare kommer en kamrat att skjuta bort sin pil och när denne letar efter sin egen pil finns chansen att just din pil återfinns. Om pilen skall få möjlighet att återkomma hela vägen hem till dig så bör den vara märkt!Förvaring och transport av pilar kan med fördel ske i papprör.

Pilar har vassa spetsar och mjuka fenor. Lämpliga förvaringslådor är svåra att finna men leta efter papprör avsedda för tex kartor och posters. Brukar ha lock och botten av plast. Får ni tag i ett långt nog rör så har ni hittat ett utmärkt skydd för både pilar och omgivning.Smörj dina pilar med silikon så går det lättare att dra ut dem ur butten.

I vissa fall kan det vara rent av nödvändigt. Kolfiberpilar, speciellt nya, skjutna med en compoundbåge som ofta har stor dragkraft träffar målet med stor hastighet. Sen bromsas pilarna så snabbt att vissa målmaterial smälter så pilen faktiskt blir fastsvetsad inuti butten. Speciellt gäller detta 3d-djur.

I nya buttar eller oskjutna delar av gamla buttar sitter oxå pilarna av alla sorter fast alldeles utmärkt!

Detta problem minskar radikalt om pilspetsarna före skott smörjes in med den värmetåliga silikonoljan. Lämpligen går man till en bensinstation och letar efter silikon för gummilister.
Tex OKQ8 säljer en liten plastflaska med en skumgummispets för 26 kr.