Söderköpings Gästabud 2012

Parad genom Söderköping. Foto Söderköpings Gästabud
Bosse berättar:
Yngve Trötts Bågskyttetävling under Söderköpings Gästabud blir bättre och bättre år efter år – efter vad alla sade som varit med tidigare. Hela 43 deltagare lockades till Söderköping. Gästabudet går av stapeln andra helgen i september och tävlingsdagen är på lördag.
Tävlingen var i år uppdelad i 3 moment:
- 15 st 3D mål på 5 km
- pilregn på stor tavla med riddare till häst på 100-75-50-25 m avstånd
- samt en rafflande final mellan de 8 bästa skyttarna.

T.v. Ola Pettersson en av de som drar det tunga lasset att arrangera tävlingen. Foto Bo Lindberg.

Bo Bosson Ormväs (Bo Lindberg född -32) förbereder sig för skott.
Började tävlingen med ett par riktiga “lyckoskott” på långhåll. Första målet var en vitsvansad hjort på andra sidan Göta Kanal med stark sidvind, c:a 40-45 m.
En fullträff med första pil gav mig en 5-poängare direkt.

Gollum fångar fisk. Foto Bo lindberg
Nästa långskott, c:a 30 m, var på en liten Gollum (Temat var sagan om Ringen) där jag också fick en ny fullträff och fem p.

Bo Bosson Ormväs visar fin T-ställning vid skott brant ner mot en jätteråtta. En av de som jobbat mycket med tävlingen var Marcus André, Friskyttarna i grönt bakom Bosse.
Missade dock 2 mål på små ekorrar och en jätteråtta nedanför en bergsbrant.
Hade problem med min nya Tvivida-båge på 72” som var lite svår i skogen. Lite ovan med bågen måste jag erkänna att jag var. Kanske inte så konstigt. Fick den levererad först på torsdagen två dagar innan tävlingen.

Johan Holtz från Västerås klädd i gult jobbade som gyklare och elddansare. Medlem i gycklargruppen Trix. Foto Bo Lindberg.

Två glada selfbowbyggare, fr.v. Leo från Karlstad ( 9:e plats) med sin bambu/ek bågeoch Arges från Danapilen med en båge av syren (12:e plats). Foto Bo Lindberg.

Bo t.v. i rött, Kaspar i blått. Spindeln i nätet.
Många ovanliga och roliga mål bla. ett träskmonster, en korp, en riddare utan armar o ben osv.

I blått vinnaren i Yngve Trötts bågskyttetävling: den unge Kaspar. Bakom honom till vänster syns Samuel Beijer Fiskgjusen. Foto Bo Lindberg.
Kaspar, den stolte vinnaren med vandringspriset.
Själv kom jag på 10:e plats i poängstriden. Alltså ganska nära att bli topp åtta och gå till final. Fast nära räcker ju inte.Dock min bästa placering efter många tidigare försök.

Tävling för barn på söndagen. Foto Bo Lindberg.
Nästa dag på söndagen var det en stor juniortävling (c:a 8 – 13 år) som samlade minst lika många deltagare som dagen före.I varje fall verkade det så för de stod aldrig kvar på en plats så det gick att räkna dem.
Marknaden inne i staden, pittoresk med medeltidskänsla, var större och bättre än någonsin förr och många fler besökare.Spännande demonstrationer av hur man smider pilspetsar o knivar, yxor mm. Hur man garvar skinn.
Själv kom jag över ett fiskskinn från en lake med god styrka och töjbarhet. Skall användas till backing på nästa selfbow.
Bröder och systrar, Fiskgjusar, samla er till nästa år.
Tillverka kläder, bågar och pilar och ha ett par jätteroliga dagar med likasinnade!
säger Bo Bosson Ormväs.
Läs mera om
Söderköpings Gästabud med Yngve Trötts Bågskyttetävling
Lite om reglerna:
Hela gästabudet må vara inspirerat av Visbys medeltidsvecka men reglerna för bågskyttet är lite hårdare vad gäller utrustningen:
Regler:
§1 Inga moderna material tillåts i båge eller pilar, bortsett från eventuellt lim och sträng
§2 Historiska kläder krävs för deltagande
§3 Alla typer av spetsar och alla dragstyrkor tillåtna, men om er spets fastnar i ett mål så får den sitta kvar
Tillåtet är alltså rena träbågar (sk selfbow), lamminerade träbågar och träbågar med utskuren pilhylla.
Inte tillåtet är bågar med glas- eller kolfiber, dvs alla moderna bågar. I Gutars Bågskyttars Stora långbågetävling i Visby är moderna bågar tillåtet. Men alltså inte i Söderköping.
Pilarna skall vara av trä med naturfjäder samt nockarna skurna i skaftet, sk. self-nock.