Nybörjarkurs
Sluta drömma om bågskytte! Anmäldig nu!
- arm- och fingerskydd (även kallad tab)
- pilar och båge som är avpassad för din storlek
- samt givetvis målmaterial
FAQ
Varför måste jag gå en nybörjarkurs?
Bågskytte är en sport, precis som alla andra. Dessutom är det en sport där det krävs ett enormt säkerhetstänk. Se det ungefär som ett ”Grönt kort” i Golf. Du kan inte köpa ett set golfklubbor och sedan bara gå till en bana och börja spela. Det handlar om säkerhet och framförallt att det behövs en kunskap om sporten i stort för att kunna samverka med övriga medlemmar.
Alla SBF-anslutna bågskytteföreningar i Sverige sköts ideelt, och för att det ska fungera måste man som medlem ha en större förståelse för klubben, ideela föreningar, förbundet och säkerhetsregler samt sporten i sig. Därför kräver samtliga SBF-anslutna bågskytteföreningar en nybörjarkurs eller utbildning.
Vad händer om jag missar en lektion?
Då medlemsavgiften för resten av året ingår i priset kommer du kunna ta igen den tiden på kommande vanliga lektioner. Se det som att du kommer behöva gå 5 lektioner innan du är fullvärdig medlem.
Då kursen är fem tillfällen, kan jag och en kompis dela och köra några lektioner var?
Nej. Kursen är personlig och det är bara den kursdeltagaren som har antagits som har tillgång till platsen.
Tar ni bara emot nybörjare vi terminsstart?
Svar: Ja, under resten av varje termin försöker vi ta hand om på bästa sätt de nya skyttar som väljer att fortsätta. Vi har tyvärr vare sig plats eller kapacitet att starta en nybörjarkurs till vid en annan tidpunkt. Alla tränare arbetar ideelt och är vanliga medlemmar som alla andra.
Kan man få Prova på inomhus bara vid ett enstaka tillfälle?
Svar: Nej, tyvärr. Det tar för mycket tränartid i anspråk. Vi måste låta våra tränare som älskar bågskytte att få tid att träna lite själva också. Vi satsar på att träna alla nybörjare samtidigt. Och sen hjälpa dem vidare.
Jag har skickat in en anmälan, vad händer sen?
- När vi fått in en komplett anmälan (email,adress, personr, telefon) hamnar du automatiskt i kön. Du kommer inte få en bekräftelse. Har du fått okej på skärmen, så har din anmälan kommit in.
- Omkring 10 dagar före kursstart får du besked om du har kommit in på utbildningen.
- Du måsta då snabbt (inom 2 dagar) svara med email om du fortfarande kan och vill ha din kursplats.
- Om du tackar nej eller inte svarar på inbjudan lämnas din plats till en annan aspirant på kölistan, och din köplats har gått förlorad.
Kursen är fulltecknad, kan jag ändå få en återbudsplats i sista minuten?
Svar: Ja, så kan det bli. Alla som inte får plats hamnar på kölistan. Vi skckar ut en ny inbjudan till den översta på listan så fort vi vet att en plats blir ledig. Det blir i så fall under veckan innan kursstart. De flesta har anmält sig långt innan kursstart och ändrade planer råkar vi alla ut för ibland.
Utomhus på sommaren passar det som allra bäst med bågskytte. Kan man få Prova på eller gå en nybörjarkurs då?
Svar: Nej, under ”sommarterminen” skjuter alla skyttar själva. Våra tränare är aktiva tävlingsskyttar på olika nivåer. Klubbens egna bågar och pilar för nybörjare förvaras inte vid vår utomhusanläggning.
Jag har varit aktiv medlem i en annan bågskytteklubb och har en egen båge. Kan jag få bli medlem hos er utan att först gå en Robin Hood-kurs?
Svar: Ja, då kan man börja direkt när som helst under året. Robin Hood-kurserna är till för de som är helt nya inom bågskytte.
Jag är vuxen, kan jag gå tillsammans med mitt barn eller har ni kurser för bara vuxna?
Svar: Vi utnyttjar det faktum att unga och gamla kan skjuta pilbåge tillsammans. Föräldrar och deras barn placeras i samma nybörjargrupp. Vi utövar en av få sporter där man med olika ålder kan träna sida vid sida med lika stor behållning för alla.
Till vilka riktar ni Robin Hood-kurserna?
Vi har dessa kurser för att försöka locka nya medlemmar till vår bågskytteklubb i Gustavsberg. Det betyder att vi riktar oss till dem som bor i närområdet. Förtur ges till boende i Värmdö och Nacka (gäller inte Älta) eftersom vi tyvärr har haft 100% bortfall bland de nybörjare som inte bor där. Älta ligger i Nacka men boende där har mycket närmare till Tyresö.
Vi rekommenderar att man hittar en klubb nära där man bor.
Exempel på några bra klubbar från norr till söder kring Stockholm:
- Upplands-Väsby http://www.uvbk.se/
- Danapilen Danderyd https://www1.idrottonline.se/BKDanapilen-Bagskytte
- Ulvarna Bromma https://www8.idrottonline.se/IFUlvarnaBSK-Bagskytte
- Stockholms BK https://www8.idrottonline.se/default.aspx?id=292842
- Uven, Segeltorp http://www.uvbk.se/
- Huddinge BK https://www5.idrottonline.se/default.aspx?id=410125
- Tyresö BS https://www2.idrottonline.se/TyresoBS-Bagskytte
Varför kräver ni hela personummret (10 siffror) vid anmälan?
Svar: Det är ett krav från Riksidrottförbundet (RF).
Vi och alla idrottsföreningar i Sverige använder RF:s system IdrottOnline där medlemmar administreras och som används vid bidragsansökan. Vidare täcks man då av RF:s gruppolycksfallsförsäkring.
Du läser just nu på vår av RF betalda hemsida i det WEB-baserade hemside- och klubbadministrations-sytemet IdrottOnline.
Måste man vara 10 år fyllda vid kursstart?
Ja. Du behöver även vara fyllda 10 år innan du söker till nybörjarkursen. Vi använder oss av riktiga tävlingsbågar som vid felaktig hantering kan bli farlig. Vi har tyvärr inte kapacitet till att köra utbildning för större barngrupper då det kommer kräva en enorm uppmärksamhet från tränarna framförallt i antal.
Vill en skytt börja tidigare rekommenderar vi privatlektioner. Vi har ingen gräns på när man kan bli medlem som skytt. Så länge du kan sköta dig själv och skjuter säkert så gör det inget om du är 7, 8 eller 9 år.
Måste man ha e-post för att få skjuta pilbåge?
Ja, det låter tokigt men i praktiken är det faktiskt så. Tränare och administratörer arbetar ideelt, dvs utan betalning, för blivande och nuvarande klubbmedlemmars skull. Vi måste förenkla administrationen så mycket som möjligt. All korrespondens med aspiranter och medlemmar sker därför med e-post. Så har du inte e-post själv måste du prata med någon nära dig och be att få använda deras adress för din kontakt med klubben.
Varför just Bågskytte?
OBS Bågskytte är en av få sporter där ökande ålder kan vara en tillgång även i elitsammanhang. Man måste givetvis alltid vara stadig på handen. Men en äldre person kan ha mer avslappnad inställning till prestation och kan därför i en tävlingssituation skjuta som vanligt.
Tävlingen betyder vanligen mer för en yngre person som därmed riskerar att bli mer nervös. Och då blir det knepigare att träffa!
Vi utnyttjar det faktum att unga och gamla kan skjuta pilbåge tillsammans. Föräldrar och deras barn placeras i samma nybörjargrupp.
I bågskytte har man den fördelen att man ser pilens resa mot målet. Tillfredställelsen är enorm när man redan innan pilen hunnit fram ser att pilen kommer att träffa.
Bågskytte är helt enlkelt kul!
Långbåge, Traditionell, Barebow, Recurve eller Compound?
Klubben är framgångsrik i de flesta bågtyper och vi kommer fokusera på att uppmuntra skytten till den bågstil skytten själv är intresserad av. Vi kommer däremot alltid börja med Barebow såsom vår utbildning ser ut idag.
Sen som medlem i klubben väljer man att specialicera sig på långbåge, traditionell, barebow, recurve eller compound. Kanske direkt eller efter att ha prövat samtliga klubbågar ett tag.