Tävlande skyttar

Här publicerar vi våra nuvarande tävlande skyttar i klubben. BK Fiskgjusen är en klubb som uppmuntrar till tävling på både nationell och internationell nivå. Klubben har i skrivande stund 50 SM-guld, samt 2 EM-guld. Därtill kommer ett flertall silver och bronsmedaljer.

Denna lista fylls nu på regelbundet med nya bilder och texter, och alla våra tävlande skyttar har ännu inte fått en plats. Om du vill hitta historisk information hänvisar vi just nu till gamla sajten. Klicka här för att komma dit.

Björn Berglund

Björn Berglund

Barebow

Läs mer...

Björn överst på pallen längst till höger. Började hösten 2015 i Robin Hood kurs 23 med sin dotter.  Hans nivå som skytt har ökat hela tiden. Stadiga dragvikter i bågen ger flack pilbana vilket är gynnsamt i skogen. 2018 var det dags för hans första SM medalj. Varför inte börja med ett GULD?

Lag HBE BK Fiskgjusen Jakt SM GULD  I laget ingick förutom Björn även Jan Liljegren och Magnus Nilsson

Janne Liljegren

Janne Liljegren

Barebow

Läs mer...

Började med bågskytten via vår Robin Hood kurs nr 10 hösten 2011. Kanske mest som så många andra föräldrar för att göra sonen sällskap i hans hobby. Max hade börjat under vårterminen 2011.

Janne som länge var upptagen som ungdomsledare inom bandy dröjde ett tag innan han fick tid att satsa lite mer på att idrotta själv på ett seriöst sätt. God skjutteknik kombinerad med en säker avståndsbedömning gjorde att han blev allt mer road av skogsgrenarna. 

Jannes genombrott kom under säsongen 2016 med många nationella topplaceringar i 3D. 2017 kvalificerade han sig till landslaget i 3D med sin barebow. Vilket resulterade i att han blev erbjuden en plats att deltag på VM i 3D i Rubion Frankrike.

Vid VM i Rubion kom han på en 38e plats genom att slå 15 st andra landslagskyttar från olika länder.

Janne visade stigande form under sommaren 2018 och i Danish Open 3D slog han sig fram till semifinal och vidare till final. Efter en hård kamp blev det ett silver i ett internationellt mästerskap.

Jakt SM 2018 Lag HBE BK Fiskgjusen GULD  

Laget bestod av Jan Liljegren, Magnus Nilsson och Björn Berglund

 Traditionella RF Guld i Jakt SM Foto Magnus Nilsson

2019 SM Brons HB50 inomhus och SM Brons Barebow Elit Herrar (BEH) 3D

Jesper Markussen

Jesper Markussen

Långbåge / Recurve

Läs mer...

Jesper som är en våra juniorer började med bågskytte hösten 2017 på vår Robin Hood kurs. Han blev snabbt en lovande långbågsskytt, och 2019 skulle visa vara ett kanonår för Jesper.

Han kammade hem inte mindre än 4 st guldmedaljer. DM i fält, DM i jakt, DM i tavla inomhus samt ett SM GULD; Jakt-SM i Göteborg.

Vi ser fram emot kommande år då det ser mycket lovande ut.

Jens Hamedal

Jens Hamedal

Långbåge

Läs mer...

Började skjuta långbåge våren 2017. I stort sett är han självlärd, men har utvecklats med tips och coachande av Peter Bergkvist. Jens föredrar skogsskytte framför tavla och deltog i sitt första Jakt-SM redan 2017. Samma år blev han distriktsmästare i Jakt/Fält. Det gav blodad tand och han har sedan deltagit i Jakt-SM både 2018 och 2019. Som bäst har det blivit en 9:e placering. Jens skjuter idag med sin Timberpoint Odyssesy C2.

Jonas Hellsén

Jonas Hellsén

Recurve / Långbåge

Läs mer...

Vi har ingen sådan utmärkelse men hade vi ”Rookie of the Year” så skulle det gå till Jonas Hellsén för år 2019. Han gick vår Robin Hood-kurs nr 36 hösten 2018. Jonas har under 2019 deltagit i inte mindre än 41 st tävlingar varav 18 st topp tre! Bästa resultat DM GULD 40 m och två starka 4e platser, snubblande nära brons på SM både i Tavla (Instinktiv) och i Fält (Instinktiv).

Under 2019 blev det även bronsmedalj i Fält-DM, bronsmedalj i Jakt-DM samt bronsmedalj i inomhus-DM. Då hade han bytt till sin älskade Black Widow långbåge.

Jonas har på senare tid börjat träna Olympisk Recurve för att kunna lära ut ännu mer, samt att Recurve hjälper långbågsskyttet något enormt. Jonas är vår webbredaktör i klubben och är även lärare på Robin Hood-kurserna nu i höst.

Karl Forsbäck

Karl Forsbäck

Instinktiv

Läs mer...

Kalle började som junior skjuta hösten 2011 och blev snabbt en riktigt duktig skytt. Redan till sommaren 2012 var han med i JSM och tog SM-silver i 3D och SM-brons Jakt. I lag blev det guld i både 3D och Jakt, och ett SM-silver i fält. 

2013 gjorde han en repris och tog SM-silver i 3D.

Efter det blev det en paus i bågskyttet men 2019 var han tillbaka, då som Senior. Kalles mål är att tillsammans med studier kämpa sig tillbaka till toppen. 

Lisa Björk

Lisa Björk

Långbåge

Läs mer...

Började skjuta i Skogens IF(Oskarshamn) 2012. Hon skjuter med långbågen Falco Spirit och träpilarna Falco Vintage Premium. Lisa föredrar 3D-skytte i goda vänners lag, men tävlar gärna när tillfälle ges. Tvåfaldig och regerande Papegojdrottning.
Magnus Nilsson

Magnus Nilsson

Barebow

Läs mer...

Våren 2016 började Magnus Nilsson med sin son på Robin Hoodkursen nr 25. Blev snabbt en stabil barebowskytt med goda tävlingsresultat redan under 2017. Så goda att han övertygades att ställa upp som tredje man i lagSM HLBE i tavla nästa år när en vakans uppstod. Lånade pilar och en lånad långbåge samt tre veckors långbågeträning gav ett mycket lyckat resultat. Den lånade utrustningen var givetvis inte slumpvis ihoprafsad. Pilar och båge hade faktiskt redan tagit SM Guld i HLE  något år tidigare men utan en stabil hand så hjälper ingen utrustning i världen. Men Magnus anpassade sig snabbt.

2018 Tavla Helsingborg Lag HLBE silver. I laget ingick förutom Magnus även Paul Raukas och Roland Bexander

2018 Jakt SM Lag HBE BK Fiskgjusen SM GULD I laget ingick förutom Magnus även Jan Liljegren och Björn Berglund

Markus Savlin

Markus Savlin

Recurve / Långbåge

Läs mer...

Juniorskytt som började med bågskytte på Robin Hood kursen hösten 2018. Markus skjuter långbåge och har gjort så sedan start. Något han har blivit riktigt bra på. Han har för närvarande Svenskt rekord på tavla inomhus i instinktivklassen. 

Markus är en oerhört entusiastisk och medverkande skytt som ställer upp i vått och torrt, något klubben är grymt tacksamma för. Han hjälper även till som lärare för nybörjarna. En skytt vi tror snart kommer stå på prispallarna runt om i landet. 

Matte Welander

Matte Welander

Barebow

Läs mer...

Matte började på klubben VT 2019 och blev snabbt en riktigt duktig Barebowskytt. Han har börjat tävla lite smått redan och har som bäst en 9’e plats på DM inomhus 2019.
Monika Svartvik

Monika Svartvik

Långbåge

Läs mer...

Monika Svartvik blev klubbens första Svenska Mästarinna när hon vann 3D SM med sin Långbåge år 2011. Hon började med bågskytte i Fiskgjusen maj 2007.

 

sm-guld-dam

 

Samma år fortsatte hon av bara farten och tog sitt andra SM-GULD nu i Jakt.

Året innan, 2010, erövrade Monika ett SM silver i Jakt.

2013 SM-GULD i Fält. Monika blev därmed vår först senior att vinna SM-GULD i tre olika dicipliner.

Året efter, 2014, försvarde Monika FältGuldet och tog sitt fjärde SM-GULD. Hon knep även ett brons i Jakt samma år.

2015 Tar sitt femte SM Guld och sitt tredje i Fält. Guld tre år i rad! Unikt inom Långbåge-Sverige. Silver i MIX-lag Långbåge Tavla. Silver i Jakt. Monika har därmed tagit SM medaljer i fyra olika dicipliner. 3D, Jakt, Fält, och Tavla ute.

År 2016 fortsätter framgången med att Monika tar med sin Långbåge ett nytt SM-GULD i Fält. Det fjärde i rad! Helt fantastiskt. Även bra med ett silver i 3D SM och uttagen till 3D-landslaget måste man kunna påstå.

 4:a vid Öppna 3D VM i Sopron, Ungern. 18:e vid WA 3D EM i Slovenien.

En handoperation  gjorde att första halvåret 2017 blev i stort sett bågfritt. Trots det lyckades  Monika ta ett brons i augusti på Fält SM samt sitt första Svenska rekord satt i DI50 36 pil. 

2017 tar Monika alltså brons vid SM i Fält. Det betyder Fältmedalj 5 år i rad! 

 

Monikas SM medaljer tom 2018

2018 tar Monika brons vid SM i Fält. Det betyder Fältmedalj 6 år i rad! Trots ett igen mycket skadedrabbat år.

110918-em-brons 110918-archer

År 2011 slog Monika även till med ett brons på Öppna 3D EM i Ungern. Vår första kvinnliga EM-medalj. Brons igen 2013 vid samma tävling Öppna 3D EM i Ungern.

Nils Ottosson

Nils Ottosson

Instinktiv

Läs mer...

Nils började som junior på vår Robin Hood kurs 2013. Efter kursen blev det ett långt uppehåll ända till 2019. Men nu är han tillbaka igen i full fart och sköt sitt första DM i jakt och fält nu hösten 2020. Vi ser fram emot en god karriär då han snabbt har börjat hitta tillbaka igen. 

Peter Bergkvist

Peter Bergkvist

Långbåge

Läs mer...

Peter Bergkvist blev den första i föreningen att skörda internationella framgångar. Han är också den som varit längst medlem i klubben. Han började redan 1996 under klubbens andra år. Med sitt GULD i 3D 2003 blev han klubbens första Svenska Mästare.

Observera att Peter är till stora delar självlärd. Det gör hans resa till hög teknisk nivå än mer aktningsvärd. Han har stor del i att klubbens övriga aktiva kan utvecklas mycket mera smärtfritt.

 

070908-3dem-peter-guld-em

Han har bland annat två EM-GULD, ett individuellt och ett i lag i 3D båda år 2007.

070908-3dem-07-guldmedalj 

GULD-medaljen från öppna 3D-EM 2007.

3dem-08-silver-fita

Peter fyllde på medaljskåpet 2008 med ett EM lag-Silver i 3D.

Alla SM medaljer i Långbåge Elitklass

2002 brons 3D

2003 GULD 3D – BK Fiskgjusens första SM GULD

2005 silver 3D

2009 brons Fält, silver 3D

2011 GULD Fält

2012 brons Fält

2017 brons 3D – Trots lång tid av skador och sjukdom. Åter i sverigetoppen.

Landslagsman. Otaliga DM i alla dicipliner. Respekt.

 

Övrigt: IBEP Bågjägarexamen med Compound och med Långbåge

Roland Bexander

Roland Bexander

Instinktiv

Läs mer...

Roland började med bågskytte sent hösten 2005. Född 1950. Han blev klubbens tredje Svenske Mästare 2009. Upplärd av Peter Bergkvist som lånade ut långbåge och tillhörande vältrimmade pilar med vilka Roland slog sitt första Distriktsrekord efter lite mer än ett halvårs träning.

 

120722-sm-09-12

Fyra raka SM-finaler tavla 40 m med långbåge HLE 2009-2012. GULD-silver-silver-GULD. Första långbågeskytt att erövra mer än ett SM-GULD i Tavla 40 m.

2011 slog han 10 distrktsrekord. 2012 ytterligare 5 st.  

2014 två SM GULD Tavla Utomhus Visby: lag HLE och Sveriges Förste Mästare i den nya klassen HL60. 3D Huskvarna silver i HI50. Klubbens första medalj i klassen Instinktiv.

6 st Svenska rekord i HL50 och HL60.

2015 Sex st SM-medaljer. 3 GULD och 3 Silver: GULD i HL50 Tavla Ute, GULD i HI60 3D och GULD i Jakt HL50. Silver i Långbåge Elit lag Tavla ute,  Silver MIX-lag Långbåge Elit Tavla Ute, Silver HL60 Tavla Inomhus. Roland har därmed tagit SM-medaljer i fyra dicipliner. Tavla inne, 3D, Jakt och tavla utomhus.

Totalt 10 SM-finaler 2009-2015. 4st i Elit, 4 st i Lag Elit, en i Veteran (60) och en i Master (50). Sju st SM-GULD: Tre GULD i Elitklass, två GULD i Veteran och två GULD i Master.

2016 klubbens första Svenska Rekord med jaktrekurv: HI60 i ronden SBF 36 pil.

171231 Vinst i HIE och Svenskt rekord i HI60

2017 Sju Svenskta rekord under året. SM GULD Lag Instinktiv Elit Tavla ute. SM GULD 3D HI60, dvs Instinktiv Veteran. Slog personbästa under SM dag 2 med lite mer än 8,1 p/pil i snitt (8 = lungträff). Silver Jakt SM HL60, dvs denna medalj tagen med långbåge. Personbästa dag 1 med 520 p. Nytt personbästa dag 2 med 540 p (max 600) och bara en extra pil dag 2 (summa 31 st på 30 mål). SM Silver i Historisk klass Bågjägar SM med egengjord långbåge i ask.

 2018 SM silver Tavla ute Lag HLE Helsingborg. Brons HLB60. Fyra svenska rekord. Brons bågjägar-SM Historisk klass.

2019 SM GULD HI60 tavla innomhus Eskilstuna. SM GULD tavla ute HI50 eller IMH med de nya beteckningarna Helsingborg. Det var Rolands SM GULD nr 10 och 11. Tre svenska rekord: summa 20 st.

Övrigt: IBEP Bågjägarexamen med Compound

Läs mer om Roland i Svenska Bågskytteförbundets tidning Bågskytten nr 7 2012.  

st.

Pin It on Pinterest