Tävlingsresultat

BK Fiskgjusen har genom åren varit oerhört framgångsrika med över 50 SM-guld i bagaget, och några EM-guld. Vi uppmuntrar våra skyttar att tävla, och för juniorer betalar vi därför hela startavgiften. Vid SM betalar vi alla skyttars startavgifter. 

Att tävla i bågskytte

Att tävla i bågskytte är nästan lika gammalt som bågskyttet självt. Redan under medeltiden var det mycket populärt med bågskyttetävlingar på olika festliga evenemang. I Europa tävlade vi med långbåge, och i Asien med lite olika typer av bågar såsom ryttarbågen och till exempel kyodo-bågen. 

Idag finns det fem olika klasser i tävlingsbågskytte; Långbåge, instinktiv, barebow, recurve och compound. Inomhus skjuter vi oftast på tavla från 12 eller 18 meter beroende på ålder, medan det utomhus finns flera olika discipliner; Tavla, fält, 3D och jakt. Jakttävlingen är vi nästan helt ensamma om i Sverige. BK Fiskgjusen har möjlighet att ordna tävlingar i alla olika discipliner, inne som ute. 

För att tävla måste du ha en så kallad tävlingslicens. Den kostar lite olika beroende på ålder, samt när på året du skaffar den. För att få en licens måste du ha gått en kurs på din bågskytteklubb. Det finns A, B och C-licens. A-licens skall alla över 20 ha, B-licens för skyttar 13-20 år. C-licens är för skyttar mellan 10-12 och är gratis. A-licens kostar 270:- per år och B-licens kostar 170:- per år. Efter 1’a Juli varje år betalar man för resterande månader. Som räkneexempel kostar alltså en A-licens september till december 270:- / 12, multiplicerat med antalet månader, 4, 90:-. 

Förutom själva tävlingsbiten tycker många att den bästa behållningen är den sociala gemenskapen som finns i bågskyttevärlden. Man träffar nya vänner och bekantskaper på tävlingarna, och kanske hittar du nya vänner för livet. 

Tävlings FAQ

– Behöver jag licens för att tävla?

Ja, det behöver du. Licensen tar du på din bågskytteklubb och den betalas årsvis. För ungdomar kallas det B-licens och kostar 170:- för ett år och för seniorer kallas den A-licens och kostar 270:-. För att läsa mer om licenser, se SBF’s hemsida. 

– Betalar man själv anmälningsavgiften för tävlingar?

Ja, och nej. För vanliga tävlingar betalar klubben anmälningsavgiften för alla juniorer. Däremot måste avgiften betalas själv, och man får sedan tillbaka pengarna mot uppvisat kvitto. Seniorer betalar sin anmälningsavgift själva. För stora tävlingar som SM, betalar klubben avgiften för alla skyttar. 

– Behöver jag vara jätteduktig för att tävla?

Nej, självklar inte. Alla måste vi börja nånstans.

Regler om klubbtröjor

Tävlingsdeltagare måste ha en klubbtröja på sig som yttersta plagg. Tanken bakom detta är att man även på avstånd skall kunna se från vilken klubb man kommer. Det kravet anses uppfyllt om plagget har klubbens färg eller färger och ett klubbemblem på sig. 

Det är alltså ok att en klubbmedlem tex har en kortärmad tröja och en annan har en långärmad sådan så länge båda har samma logga och färg. 

Vit tröja i stället

Alldeles oavsett klubbens färg kan man även bära en vit tröja utan reklamtext. Det vita tröjan får men behöver inte ha klubbens, distrikstförbundets eller Svenska Bågskytteförbundets logga på sig. Den här bestämmelsen är till för att erbjuda en relativt enkel reservlösning för att kunna deltaga i tävlingen även om man råkar glömma klubbtröjan eller ännu inte skaffat någon.

Överdragskläder

Inomhus och vid bra väder utomhus på sommaren är detta inga problem. Är det riktigt dåligt väder, typ regn och kyla, kan arrangören meddela att överdragskläder får användas. För dessa finns inga regler. Obs de får dock bara användas på om arrangören officiellt har meddelat detta. Fast om man fryser i skogen så tar man givetvis på sig i alla fall. Ingen har någonsin blivit diskad för det.

Främst vid tidig vår och senare på hösten vid skogstävlingar kan det ju vara fint väder men kallt och blåsigt ändå. Gäller tyvärr ibland på sommaren med. Då behöver de flesta tävlande i praktiken varmare klädsel än en enkel pikétröja oavsett om man har något annat under eller ej. 

Man får numera skjuta med överdragsklader med klubblogga även i avikande färg. Vi har valt svart. 

Har man problem med islag i armen så kanske man måste detta ändå för att kunna skjuta överhuvudtaget. Många med mer öppen skjutstil kan skjuta bra även med varma kläder på sig. Ja tom mycket bättre om de slipper dra på sig en nedkylning vid varje mål. 

Ett klubbplagg typ softshellväst är perfekt att ha. Tyvärr tillverkas inte dessa i mörkgrönt. Därför valt att som klubbfärg på västen ha svart. Tex Svenska Bågskytteförbundet säljer sådana av utmärkt kvalitet och pris.  Vi kan sen via klubben låta trycka vår logga på ryggen.

Inomhus-SM 2023

Inomhus-SM 2023

Inomhus-SM för seniorer är nu över och BK Fiskgjusen hade fem stycken skyttar som deltog. Vi hoppas alla som var med hade roligt.  Förutom fem skyttar, skickade vi i år även med två stycken personer som coach till seniorerna, en tradition vi kommer att fortsätta med....

läs mer
Resultat Grottskottet X

Resultat Grottskottet X

Vår 3D-tävling Grottskottet nummer 10 är nu avgjord efter en fantastisk och solig söndag. Vädret var på absolut på topp för att vara en dag i oktober. Tävlingen flöt på alldeles utmärkt tack vare fantastiska funktionärer, skyttar och teknik. För båda tävlingarna...

läs mer

Vädret på utomhusbanan

Prenumerera:

Användare av:

Pin It on Pinterest