Nybörjarkurs

Våra kurser passar för både ungdomar från 10 år fyllda och vuxna. Vi har två kurser varje år. Våra kurser blir snabbt fulltecknade. Får du inte plats på nästa kurs så sätter vi dig på kö till nästa tillfälle. 
 

Sluta drömma om bågskytte! Anmäldig nu!

Observera att du vid anmälan ger oss tillstånd att hantera dina personuppgifter enligt GDPR-lagen. Uppgifterna kommer användas för internt bruk i klubben, bågskytteförbundet, RF och kommunen. Till exempel skicka meddelanden till dig om träningstider, kanske anmälan till tävlingar, utbildningar eller ansökan om bidrag.
 
På utbildningen berättar vi om de olika bågtyperna och du får då instruktion i grundläggande skjutteknik och får mestadels skjuta med en recurvebåge utan sikten en s.k. barebow. Du kommer även få prova recurve (med sikte), långbåge, jaktrecurve och compound.
 
Klubben har den bågskytteutrustning du behöver:
  • arm- och fingerskydd (även kallad tab)
  • pilar och båge som är avpassad för din storlek
  • samt givetvis målmaterial
Grundutbildningen omfattar fem tillfällen och kostar 1000 kr/person (hösttermin) eller 1400 kr/person (vårtermin), som betalas kontant/swish vid första kurstillfället. (Denna summa är preliminär och kan ändras från termin till termin. Då kön är lång kan därför avgiften ha ändrats från att du sökte, tills du kom in på utbildningen) Efter grundutbildningen kommer lektioner för nybörjare fortsätta terminen ut. Efter det släpps man efter kunskap och bredare erfarenhet in på övriga lektioner.
 
OBS!!!! Minimiålder: fyllda 10 år senast dagen vid ansökan. (Ställs någon i kö innan uppfylld minimiålder kommer personen nekas köplats och plockas bort från listan.) Max ålder: ingen, klubbrekordet för nybörjare är 80 år.
 
Efter avslutad kurs kan man ansöka om medlemskap i klubben, alternativt ingår det i vissa kurser. Det kommer meddelas vid respektive kursstart. Vår lokal Spegelsalen ligger en trappa upp i Ekvallens sporthall.
Varför måste jag gå en nybörjarkurs?

Bågskytte är en sport, precis som alla andra. Dessutom är det en sport där det krävs ett enormt säkerhetstänk. Se det ungefär som ett “Grönt kort” i Golf. Du kan inte köpa ett set golfklubbor och sedan bara gå till en bana och börja spela. Det handlar om säkerhet och framförallt att det behövs en kunskap om sporten i stort för att kunna samverka med övriga medlemmar.

Alla SBF-anslutna bågskytteföreningar i Sverige sköts ideelt, och för att det ska fungera måste man som medlem ha en större förståelse för klubben, ideela föreningar, förbundet och säkerhetsregler samt sporten i sig. Därför kräver samtliga SBF-anslutna bågskytteföreningar en nybörjarkurs eller utbildning. 

Varför just Bågskytte?

OBS Bågskytte är en av få sporter där ökande ålder kan vara en tillgång även i elitsammanhang. Man måste givetvis alltid vara stadig på handen. Men en äldre person kan ha mer avslappnad inställning till prestation och kan därför i en tävlingssituation skjuta som vanligt.

Tävlingen betyder vanligen mer för en yngre person som därmed riskerar att bli mer nervös. Och då blir det knepigare att träffa!

 
Det är också en sport där kvinnor inte på något sätt är slagna på förhand av män. Muskelkoordination och förmåga till inre lugn är nämligen viktigare än ren kroppsstyrka.

Vi utnyttjar det faktum att unga och gamla kan skjuta pilbåge tillsammans. Föräldrar och deras barn placeras i samma nybörjargrupp.

I bågskytte har man den fördelen att man ser pilens resa mot målet. Tillfredställelsen är enorm när man redan innan pilen hunnit fram ser att pilen kommer att träffa.

Bågskytte är helt enlkelt kul!

Långbåge, Jaktrekurv, Barebow, Recurve eller Compound?

Klubben är framgångsrik i de flesta bågtyper och vi kommer fokusera på att uppmuntra skytten till den bågstil skytten själv är intresserad av. Vi kommer däremot alltid börja med Barebow såsom vår utbildning ser ut idag. 

Sen som medlem i klubben väljer man att specialicera sig på långbåge, jaktrekurv, barebow, recurve eller compound. Kanske direkt eller efter att ha prövat samtliga klubbågar ett tag.

FAQ

– Tar ni bara emot nybörjare vi terminsstart?

Svar: Ja, under resten av varje termin försöker vi ta hand om på bästa sätt de nya skyttar som väljer att fortsätta. Vi har tyvärr vare sig plats eller kapacitet att starta en nybörjarkurs till vid en annan tidpunkt. Alla tränare arbetar ideelt och är vanliga medlemmar som alla andra. 

-Kan man få Prova på inomhus bara vid ett enstaka tillfälle?

Svar: Nej, tyvärr. Det tar för mycket tränartid i anspråk. Vi måste låta våra tränare som älskar bågskytte att få tid att träna lite själva också. Vi satsar på att träna alla nybörjare samtidigt. Och sen hjälpa dem vidare.  

– Jag har skickat in en anmälan, vad händer sen?

Svar:

  1. När vi fått in en komplett anmälan (email,adress, personr, telefon) hamnar du automatiskt i kön. Du kommer inte få en bekräftelse. Har du fått okej på skärmen, så har din anmälan kommit in. 
  2. Omkring 10 dagar före kursstart får du besked om du har kommit in på utbildningen. 
  3. Du måsta då snabbt (inom 2 dagar) svara med email om du fortfarande kan och vill ha din kursplats.
  4. Om du tackar nej eller inte svarar på inbjudan lämnas din plats till en annan aspirant på kölistan, och din köplats har gått förlorad. 

– Kursen är fulltecknad, kan jag ändå få en återbudsplats i sista minuten?

Svar: Ja, så kan det bli. Alla som inte får plats hamnar på kölistan. Vi skckar ut en ny inbjudan till den översta på listan så fort vi vet att en plats blir ledig. Det blir i så fall under veckan innan kursstart. De flesta har anmält sig långt innan kursstart och ändrade planer råkar vi alla ut för ibland.

– Utomhus på sommaren passar det som allra bäst med bågskytte.  Kan man få Prova på eller gå en nybörjarkurs då?

Svar: Nej, under ”sommarterminen” skjuter alla skyttar själva. Våra tränare är aktiva tävlingsskyttar på olika nivåer. Klubbens egna bågar och pilar för nybörjare förvaras inte vid vår utomhusanläggning.

– Jag har varit aktiv medlem i en annan bågskytteklubb och har en egen båge. Kan jag få bli medlem hos er utan att först gå en Robin Hood-kurs?

Svar: Ja, då kan man börja direkt när som helst under året. Robin Hood-kurserna är till för de som är helt nya inom bågskytte.

–  Jag är vuxen, kan jag gå tillsammans med mitt barn eller har ni kurser för bara vuxna?

Svar: Vi utnyttjar det faktum att unga och gamla kan skjuta pilbåge tillsammans. Föräldrar och deras barn placeras i samma nybörjargrupp. Vi utövar en av få sporter där man med olika ålder kan träna sida vid sida med lika stor behållning för alla. 

– Till vilka riktar ni Robin Hood-kurserna?

Svar: Boende i Värmdö eller Nacka (gäller inte Älta) får förtur.

Vi har dessa kurser för att försöka locka nya medlemmar till vår bågskytteklubb i Gustavsberg. Det betyder att vi riktar oss till dem som bor i närområdet. Förtur ges till boende i Värmdö och Nacka (gäller inte Älta) eftersom vi tyvärr har haft 100% bortfall bland de nybörjare som inte bor där. Älta ligger i Nacka men boende där har mycket närmare till Tyresö.

Vi rekommenderar att man hittar en klubb nära där man bor. 

Exempel på några bra klubbar från norr till söder kring Stockholm:

Upplands-Väsby  http://www.uvbk.se/

Dana pilen Danderyd  https://www1.idrottonline.se/BKDanapilen-Bagskytte

Ulvarna Bromma https://www8.idrottonline.se/IFUlvarnaBSK-Bagskytte

Stockholms BK  https://www8.idrottonline.se/default.aspx?id=292842

Uven, Segeltorp  http://www.uvbk.se/

Huddinge BK  https://www5.idrottonline.se/default.aspx?id=410125

Tyresö BS https://www2.idrottonline.se/TyresoBS-Bagskytte

-Varför kräver ni hela personummret (10 siffror) vid anmälan?

Svar: Det är ett krav från Riksidrottförbundet (RF).

Vi och alla idrottsföreningar i Sverige använder RF:s system IdrottOnline där medlemmar administreras och som används vid bidragsansökan. Vidare täcks man då av RF:s gruppolycksfallsförsäkring.

Du läser just nu på vår av RF betalda hemsida i det WEB-baserade hemside- och klubbadministrations-sytemet IdrottOnline.

 – Måste man vara 10 år fyllda vid kursstart?

Allt skytte kräver högsta säkerhet och därmed tillräcklig mognad av skytten. Det har inte små barn.  Vi har endast seriösa tävlingsbågar. Dessa kräver en viss muskelstyrka för att hanteras. För små barn klarar helt enkelt inte det.

Vi har 100 % bortfall bland de barn som tidigare har tillåtits starta vid yngre ålder. Enda undantaget är om en förälder redan är en medlem och erfaren skytt som därmed blir privatlärare som ALLTID står i närheten av skytten. 

Bågskytte kräver muskelkoordination. Därför kan tex tjejer hävda sig lika bra som killar. Men oavsett kön så har små barn det vanligen mycket knepigt. Vi har mycket större framgång med nybörjare ju äldre de är. Vi låter hellre barn vänta in 10 årsdagen och lyckas bra än låter de få försöka för tidigt och misslyckas. 

– Måste man ha e-post för att få skjuta pilbåge?

Svar: Ja, det låter tokigt men i praktiken är det faktiskt så. Tränare och administratörer arbetar ideelt, dvs utan betalning,för blivande och nuvarande klubbmedlemmars skull. Vi måste förenkla administrationen så mycket som möjligt. All korrespondens med aspiranter och medlemmar sker därför med email. Så har du inte email själv måste du prata med någon nära dig och be att få använda den emailen för din kontakt med klubben.  

Nuvarande kö (3,5 år)

Sponsor:

Vädret på utomhusbanan

Sponsor

Prenumerera:

Användare av:

Pin It on Pinterest