Att känna att man passar in hos en bågskytteklubb kan ibland vara svårt men samtidigt något man verkligen vill och eftersträvar. Ofta raljeras det över bågtyper hos många klubbar och tränare och du rycks åt olika håll på grund av någon annans vilja över bågtyper, pilval och utrustning. Det blir inte din egen vilja. 

Det är också vanligt att tro att det enda som gäller är att tävla och de olika tävlingsklasserna, men det är långt ifrån hela sanningen. Världen utanför tävlandet i bågskytte är till och med betydligt större än tävlingsvärlden.

Många av oss som tävlar (inklusive undertecknad) längtar med en enorm entusiasm efter nästa tävling. Känslorna pendlar ofta mellan glädje och spänning, till nervositet och ibland till och med skräck. Oavsett om det ibland är förknippat med obehag så fortsätter vi att tävla och att satsa, för det finns verkligen något speciellt med tävlingar. Gemenskapen, värmen och de många vännerna man träffar under tävlingarna är ett enormt incitament till att fortsätta.

Utanför tävlingsvärlden finns det en otroligt stor värld av ännu mera att delta i som lekar, spel, meditationsskytte, tricksskytte, utlandsresor, uppvisningar, jakt och mycket mera. Fördelen utanför tävlingsvärlden är också att här får du ofta skjuta med precis vad du vill. Här får du välja precis vilka pilar du vill ha, vilken båge du ska skjuta med och hur den ska vara utrustad.

Vill du ha en clicker på en Långbåge är det fritt fram, vill du ha strängdämpare på din Barebow går det utmärkt, eller kanske vill du skjuta Recurve med en skinnhandske och förstoring i siktet och ett ryggkoger på ryggen, då går det också bra. Egentligen behöver vi inte då heller använda uttryck som långbåge, barebow eller recurve, utan kort och gott bara säga ”Pilbåge”. De andra namnen är egentligen bara WA’s tävlingsklasser med tillhörande tävlingsregler.

I Sverige finns den stora massan bågskyttar utanför tävlingsvärlden men det är också i den här gruppen det finns flest som känner att dom inte passar in. Du kanske är just en av dessa skyttar som längtar efter gemenskapen från tävlingsvärlden men du känner att du inte passar in i tävlingsmallen. Här i detta lilla gap finns det faktiskt en liten brygga, den heter ”Motionsklassen”. Där kan du delta på tävlingar med vilken utrustning du vill1. Utomhus bestämmer du själv vilken påle du ska skjuta ifrån och inomhus skjuter du från 18 meter på en 60cm stor tapet. I den här klassen så spelar det ingen roll hur din båge ser ut, om du använder tre fingrar, tumdrag eller release och det spelar ingen roll om du har clicker, sikte med förstoring eller om du har en hemmagjord träbåge, du tävlar ändå bara mot dig själv2.

Detta är en perfekt klass för att få en skytt att växa och utvecklas. Just för att man får vara den man är och i mångt och mycket tävla på sina egna villkor. En värld mellan elitklass och rekreationsskytte. En värld där du kan få vara dig själv och skjuta precis så som du vill med precis vad du vill. En värld där det enda som stoppar dig är din egen fantasi.

Jonas Hellsén, BK Fiskgjusen

 

1 Några få begränsningar finns dock; Du får ej skjuta med jaktspets på dina pilar och du måste ha tävlingslicens som du mycket lätt kan skaffa via din hemklubb. Fråga någon på din lokala klubb om du undrar över mer detaljer. Dina tränare ska ha koll på detta.

2 I motionsklassen delas det inte ut något pris då skyttar ofta har helt olika förutsättningar och utrustning, men självklart räknar du poäng på protokoll som alla andra. 

Avstånd, klasser och skjutpålar

Pin It on Pinterest