Under olika möten och konferenser förra året bland annat under en kongress i Yankton i USA beslutade World Archery om nya regler som togs i bruk 15 januari 2022. SBF’s regelkommitté har nu skrivit om och anpassat några av dessa för svenska förhållanden. Då regler kan vara något som är lite rörigt och lätt kan missuppfattas har vi valt att förtydliga vad som är ändrat och vad som numer gäller.

  • Klassbeteckningar: Vi i Sverige har inte antagit de nya förslagen till ändringar i klassbeteckningar då SBF och regelkommittén tycker dagens system fungerar bra som det är.
  • Materialfel: Internationellt är extra tid för materialfel borttaget, typ. Rekommendationen som nu ligger är att det är upp till varje enskild tävling själv bestämma om regeln skall appliceras eller inte. Såklart alldeles för luddigt för en regel. SBF kommer lägga fram ett förslag om att behålla det system vi har idag. SBF kommer återkomma i ärendet och publicera förtydliganden på sin hemsida. Däremot de skyttar som lyckas skjuta ett världsrekord på en tävling, kommer bara berättigas världsrekordet om de under tävlingen inte har haft extra tid för ett materialfel.
  • Vikter och vibrationsdämpare för Barebow: Ändringen för Barebow gör att du numer får ha vikter och vibrationsdämpare både under och över greppet på din stock. Bågen måste liksom tidigare dock kunna föras igenom “domarringen” som har en diameter på 12,2 cm.
  • Instinktivklassens namn: Klassen har bytt namn från “Instinctive” till “Traditional” eller på svenska “Traditionell”.
  • Ändringar av regler för instinktivklassen/traditional: Både övre undre lemmen får vara justerbara för tiller/styrka. Det betyder i praktiken att du inte längre behöver täcka för skruvhålet för lembultarna. Ansiktsvandring, eller ansiktsklättring är tillåtet. Du får alltså ha olika ankringar i ansiktet under samma tävling. (Det fick du inte förr.). Minsta avstånd mellan pek eller långfinger och nocken har också ökats från 2mm till 3mm.
  • Regler för lösa ärmar: Lösa ärmar kan vara trevligt att ha om man är lite frusen. Det finns nu regler hur dessa får vara utformade och designade. I Sverige behöver du bara tänka på det om du ska skjuta en tävling där du skjuter match som dessutom tv-sänds internationellt.
  • Skjuttider: Det pratades länge om hur läskigt det skulle bli när vi plötsligt tappar 30 sekunder av vår skjuttid vid inomhustävlingar. Det är inte riktigt så det kommer appliceras här i Sverige. Ändringen av skjuttid kommer enbart gälla vid tävlingar som ingår i världsrankingstävlingar. Så kallade World Ranking Events, (WRE). Våra vanliga klubbtävlingar samt våra mästerskap som SM och DM ingår INTE i denna kategori och kommer ha kvar vanliga skjuttider. Skillnaden praktiskt på de tävlingar det gäller blir att förr hade vi på individuella kvalskyttet 40 sekunder per pil, och nu får man bara 30 sekunder per pil. Skjuttiden på 3-pilsserier blir således 1,30min istället för 2 minuter. 6-pilsserier blir istället 3 minuter istället för 4 minuter.

Den som vill läsa källan till dessa ändringar hittar den på SBF’s hemsida här:

 

Medeltida bågskytte 30/7 INSTÄLLT!
Junior-SM inomhus 26-27 Mars

Pin It on Pinterest