När det kommer till tävling och bågskytte kommer ofta många frågor. Visst kan man hänvisa till regelboken på flera hundra sidor för den som intresserad, men det är inte speciellt produktivt eller hjälpsamt för en nybörjare. Istället har vi valt ut några återkommande frågor som vi försöker ge svar på. 

Kan vem som helst tävla?

Absolut! Det enda som krävs är en tävlingslicens. Den skaffar du via din Bågskytteklubb. Tävlingen ”Korren” kräver dock ingen licens. 

Vad är en tävlingslicens?

En tävlingslicens är en typ av kurs du gör på din klubb. Där lär du dig lite regler, skjutsignaler och en del om säkerhet. Licenserna kostar lite olika beroende på hur gammal man är. Mer om själva licensen hittar du på SBF’s hemsida: https://www.bagskytte.se/tavlingochelit/Licenser

Måste man vara jätteduktig för att vara med på tävling?

Nej. Alla som vill och kan vara med och tävla får göra det. Du behöver inte alltid jämföra dig med toppen, utan istället tävla mot dig själv och jobba för bättre resultat. På BK Fiskgjusen uppmuntrar vi till att tävla då det ofta är en otroligt trevlig social tillställning där du träffar många nya vänner. En del internationella tävlingar får man kvalificera sig till. 

Får man använda vilka pilar som helst?

Nej, inte riktigt. I recurve, compound, barebow och instinktivklasserna får du använda pilar av valfritt material. Det är bara i långbågsklassen det är stramare direktiv. Med långbåge får du inomhus, och utomhus på tavla använda träpilar eller pilar av aluminium. På 3D, fält och jakt är det enbart träpilar som gäller för långbåge. En pil får heller inte vara tjockare än 9,3mm. Pilarna ska också vara märkta med namn och se likadana ut. 

Måste man skjuta i den åldersklassen man hör till?

Nej, det måste du inte. Men det är lite olika vilka klasser du får vara med i. Är du 10-12 får du tävla i Knatte, Kadett, Junior, 21-klass och Elit. Är du 13-15 får du tävla i Kadett, Junior, 21-klass och Elit. Är du 16-20 så får du tävla i Junior, 21-klass och Elit. Är du 21-49 får du tävla i 21-klass och Elit. Är du 50-59 får du tävla i 21-klass, Elit och Master. Är du 60+ får du tävla i 21-klass, Elit, Master och Veteran. 

Kostar det pengar att vara med och tävla?

Ja, nästan alla tävlingar kostar pengar. Det kostar ofta olika för seniorer och juniorer, och olika mycket på olika typer av tävlingar. Lokala tävlingar brukar kosta allt från cirka 50:- till 250:-. På BK Fiskgjusen betalar klubben alltid alla tävlingar för juniorer, och för mästerskap även för seniorer. 

Vilka avstånd skjuter man på?

Det är väldigt olika beroende på tävlingstyp. För att göra en extrem förenkling så skjuter Långbåge och Instinktiv upp till 40 meter, Barebow upp till 50 meter, Compound upp till 50 meter och Recurve upp till 70 meter. De kortaste avstånden för alla bågtyper är 5 meter. För att läsa mer om avstånd och tävlingstyper hänvisar vi till regelboken på SBF’s hemsida. https://www.bagskytte.se/Dokument/ReglerochStadgar/Regelbokenuppdelad/

Hur lång tid tar en tävling?

Det är också såklart olika beroende på vilken typ av tävling. Den kortaste är en 30-piltävling inomhus. Den tar med uppvärmning, tävling och resultat upp till cirka 2 timmar. En vanlig och populär tävlingsform är 3D i skogen. Det är oftast 24 mål och tar ofta en hel dag (ofta slut kring 16-tiden). Då äter du lunch på plats ungefär efter du har skjutit halva antalet mål. Ett SM är uppdelat på två hela dagar beroende på finalstegar och placeringar. 

Måste jag stå med foten precis bredvid skjutpålen vid skogsskytte?

Nej. Tänk dig en halvmåne bakåt med en meter åt alla håll utom framför pålen. Inom det området får du stå var du vill. 

Får jag skjuta med vilken båge som helst i vilken klass som helst?

Nej. I långbågsklassen får enbart långbågar som uppfyller kraven användas. I instinktivklassen får långbågar samt recurvebågar med trästock användas. I barebowklassen används en recurvebåge ofta av metall. Du får även ställa upp med din långbåge eller instinktivbåge i denna klass. I recurveklassen får alla bågar utom compound användas. Och i compoundklassen är det just compound som gäller. I varje klass finns många regler att lära sig, som också ändras genom åren. För att vara säker på vad som gäller, läs på gällande regler för den klass du ska tävla i. Den senaste versionen av regelboken finns på SBF’s hemsida: https://www.bagskytte.se/Dokument/ReglerochStadgar/Regelbokenuppdelad/

Får jag ha en pilhylla på min långbåge?

Nej. Du skjuter direkt från klacken på bågen, eller från sidan av bågen om du till exempel har en engelsk långbåge. (Med pilhylla avses sådan man sätter på efteråt)

Får man ha jaktspets på pilarna?

Nej.

Får jag ha på mig vad som helst på tävling?

Nej. Det finns olika regler om klädsel. Till exempel måste du ha en lagtröja från din klubb. Har du ingen så går en vit t-shirt utan synliga märken bra. Du får heller inte ha kläder med någon form av kamouflagemönster. Skulle det vara dåligt väder och kallt får du ha varma överdragskläder. Reklam på kläderna är tillåtet, även individuell sådan. Mer om klädsel, regler och hur reklam på klubbtröjor får vara utformad hänvisar vi till regelboken på SBF’s hemsida. https://www.bagskytte.se/Dokument/ReglerochStadgar/Regelbokenuppdelad/

Vilken storlek på tavla skjuter man på?

Det är olika i olika tävlingsklasser och i olika bågklasser. Inomhus skjuter generellt sett långbåge på en 60cm-tavla, instinktivklassen likaså. Barebow skjuter på en tavla som är 40cm, medan recurve och compound oftast skjuter på 3-spot-tavlor som har samma ringstorlekar som 40cm-tavlan, men saknar svarta och vita ringar. Utomhus på tavla varierar storleken på tavelskytte mellan 80cm till 122cm. På Fälttävlingar skjuter alla skyttar på alla olika tavlor upp till 80cm. 

Skjuter man när det regnar?

Ja. Men inte om det åskar lokalt, då blåses tävlingen av. 

Måste jag kunna alla regler?

Nej, absolut inte. Men det är bra för dig själv om du har läst igenom reglerna som gäller just din bågklass för respektive tävlingsmoment; Tavla, Fält, 3D och Jakt. På alla tävlingar finns domare på plats att fråga om du känner dig osäker. Du kan såklart också fråga mer erfarna skyttar som oftast mer än gärna hjälper dig. 

Det här är bara ett axplock av olika bra saker att kunna. Vill man så har SBF lagt upp regelboken på sin hemsida där du kan hämta den i PDF-format. Där finns även regelboken från WA som ofta används som komplement. Du hittar dessa regler här: https://www.bagskytte.se/Dokument/ReglerochStadgar/Regelbokenuppdelad/

Vi bjuder också på ett galleri från olika tävlingar från 2019 som visar hur det ibland kan se ut. Bilderna är blandade och tagna av BK Fiskgjusens skyttar, andra tävlande skyttar samt Peter Arlekrans.

Grymma prestationer på WA's Lockdown Knockout
Papegojskyttet uppskjutet

Pin It on Pinterest