Nio fiskgjusar prövade lyckan i Tellusjakten 3D. Några för första gången. Peter Bergkvist kom hem med silver i den största klassen.

190414 Tellusjaten 3D, Strängnäs                    Pall HLBE foto Jonas Hellsén

Inskjutning Foto Sara Larsson

HIE 15 delt

12e Martin Berglind 255 p  1 st 11a & 3 st 10or
13e Roland Bexander 247 p 4&4
14e Jonas Hellsén  228 p 2&3

HI16 1a/ 1 Markus Savlin 279 p 4&5

DI16 11 /1 Isabella Kugelberg 257 p 2&2

HLB60 3a /3  Bo Lindberg 265 p 0&8

HLBE 19 delt

2a Peter Bergkvist 317 p 3st 11or & 4st 10or
15e Tomas Lundström  253 p 1&3
16e Jens Hamedal  239 p 4&4

 

8 av 9 Fiskfigjusar. Jens hade tyväär redan åkt hem. Foto Terje Gunnes

Nio Fiskgjusar åkte till Strängnäs för att prova på årets första 3D tävling.  Totalt 85 deltagare varav ett antal långväga: Skåne, Norge och Spanien.  För Markus, Bella och Jonas var det deras första skogstävling över huvudtaget. För Roland var det den första 3D tävlingen på två år. För Bosse var det den första långbåge 3D tävlingen på åtskilliga år.

Strängnäs bjöd på fint väder dock något molnigt. Banorna var roliga men väldigt tätt lagda eftersom deras skogsområde är begränsat.   Tyvärr hamnade några mål ur säkerhets synpunkt illa.  Ett mål (nr 14) blev efter struket av säkerhetsskäl.  Och ett på annat mål som inte blev struket hamnade en studsande pil på en gångväg för allmänheten och 5 m ifrån parkerade bilar.

Lite smolk i glädjebägaren annars var organisation och arrangemang mycket bra.  Alltid trevligt att komma till Strängnäs.  Ungdomarna fick medaljer i pris.  Pengapris i form av presentkort delades ut till en tredjedel av startfältet för övriga klasser. Nackdel med det systemet blev att i tex HBE med fem deltagare så blev det bara två på prispallen. Fördelen vara att prisutdelningen blev snabbare på detta sätt. Uppskattas av alla som hade långt hem på söndagseftermiddagen.  Men hade kanske vart roligt att få se tre st på prispallen i alla klasser oavsett om de fick pris eller ej.

T.h. Martin Berglind förbereder skott Foto Sara Larsson

Martin som skjuter både Långbåge och Instinktiv har koncentrerat sig på sistone på instikstiv. Anmälde sig i Elitklassen trots att han förra året mest sköt i Veteranklassen. Martin blev bästa Instinktiv-Fiskgjuse med en 12e plats genom att hålla nere antalet bommar. Grattis.

Andra varvet Fr.v. Stig Blomkvist Södertälje, Magnus Fredin Gävle, Brian Pedersen Katrineholm och Selfiefotografen Roland Bexander. Säkert en ren tillfällighet att han tog patrullkortet just då han råkade få 11 + 10.

Roland tävlade förra året inte alls i 3D och har i år ännu inte tagit ett steg på vår skogsbana. Detta till trots tog han nya pilar dagen innan och tävlade för första gången med en ny båge och dessutom i Elitklass, dvs blå påle. Var det ett smart upplägg?

Svar nej,  skrotade fem pilar första varvet och fick nöja sig med 99 p (91 efter strykning av nål 14) och inga fullträffar (11or eller 10or).

11 + 10 på andra varvet, andra pilar och nu med mer träning genomförd (hela först varvet ju) Foto Stig Blomkvist

Roland böt pilar inför andra varvet och sköt då 50 % bättre: 156 p och var tredje pil var en fullträff, summa 8 st. Så han åkte hem med något lite återupprättat självförtroende. Och inte minst insikten av att träning är nog faktiskt är att rekommendera innan tävling.

Jonas Hellsén i uppdrag Foto Sara larsson

Trots att detta var Jonas Hellsén första 3D- och skogstävling ställde han upp i Elitklassen. Detta för att han på tavla inne snabbt nått den nivån. Nu är skogsskytte mycket annorlunda och så här i efterhand hade det varit bättre att börja i 21-klassen dvs skjuta ifrån svart påle med max 25 m och inte 30 m som blå har. Hade kunnat ge upp mot 75 p mer.

Nu sköt Jonas många bra pilar ändå och fick ihop 228 p och 5 fullträffar. Så riktigt bra första resultat ifrån blå påle Jonas! Du är inte rädd av dig och tog dig an utnmaningen. Lovar gott.

Bella på rävjakt Foto Sara Larsson

Vår yngsta startande Isabella Kugelberg sköt långbåge fast utan träpilar så då hamnar man i Instiktivklassen där även alu- och karbonopilar får användas. Hon sköt flest mål ifrån svart påle och det med bravur.

Isabella med GULD i hand svävar nöjd ifrån pallen Foto Sara Larsson

Fick summa goda 257 p. Lysande första skogsstart. Grattis Bella!

 

Tävlingsledare Lars Liljestolpe läser upp resultaten och Inger Gustavsson delar ut Guldmedalj till Markus Savlin. Foto Roland Bexander

Även Markus skjuter med långbåge men med alupilar så blev det Instinktivklass även för vår andra junior. Denna gång sköt han mest ifrån svart påle och fick hela 279 p. Dessutom blev han bästa Fiskgjuse totalt om man bara räknar fullträffar: 9 st (4 st  11or och 5 st 10or). Stiligt. Grattis till fint skytte.

Bo Lindberg har skjutit compound på sistone inomhus. Han bedömde den som för tung och klumpig med långa stabbar att släpa runt en hel dag i skogen. Därför bestämde han sig att återgå till långbågeklassen. Där har han faktiskt tagit två SM Guld för några år sedan. Numera har han en annan långbåge, en helträ Tviveda som han ville prova.

Testen utföll med succé måste man säga: 265 p och 8 fullträffar. En kanske trött men mycket nöjd Bosse kunde konstatera på hemvägen att han inte glömt bort trad-skyttet trots senaste årets siktesskytte med compen. Och inte minst klarade av en heldagars tävling i skogen. En kämpainsats. Bra jobbat Bosse!

Bo Lindberg Foto Terje Gunnes

 

 

Fr v.Tomas Lundström och Jens Hamedal Foto Sara Larsson

Jens Hamedal passade på att åka iväg för skjuta en dag i skogen. Han slog ändå tre skyttar med sin långbåge och träpil med 239 p. Han hade önskat han fått mera träningstid innan men kul att få pröva skyttet i skogen ändå.  Han får glädjas åt ett bra antal fullträffar i från blå påle: 8st.

T.h. Tomas under uppdrag Foto Sara larsson

Tomas Lundström hade kusiner på besök som blev dagens 1a och 7a i Instinktiv: de duktiga bröderna Mattias och Johnny Kallenberg, Kävlinge. Tomas själv med sin långbåge blev snäppet bättre än Jens trots att han färre fullträffar. Med andra ord hade Tomas alltså färre bommar också!  Bra dag i skogen för Tomas!

Till vänster Peter Bergkvist silver i dagens största klass Långbåge Elit Foto Roland Bexander

Vad man slås av direkt när man läser resultatlistan är att Peter Bergkvist som sköt dagens högsta påäng, 317 p, av alla Fiskgjusar inte hade flest fullträffar.

Det var tom så att Markus, Roland, Bosse och Jens hade lyckats få in en eller två flera pilar i mitten. Men den matematisk sinnade inser att då måste Peter haft många fler pilar med kroppsträff och lunga än alla de andra för att få ihop så mycket mer poäng.

Jo, så var det. Den instiktivtskjutande långbågemannen Peter träffar oftast målet med sina pilar. Dvs varje skott är hyfsade medans alla andra fiskgjusar har mindre konsekvent skytte och blandar bra avfyrade pilar med dåliga.

Peter fick ett silver i form av ett presentkort med sig hem och flera landslagsmän efter sig i dagens resultatlista. Peters nivå är åter igen i högsta Sverige eliten. Respekt!

I väntan på prisutdelningen Foto Sara larsson

Lång fredag gav silver
SM GULD nr 50

Pin It on Pinterest