Redan från början i sitt skytte får man höra om nockhöjder, stränghöjder, pilvikter, pillängder, plunger och spine med mera. Men spelar det så stor roll egentligen? Är det inte tekniken som är viktigast?
Svaret är att båda delarna är minst lika viktiga. Alla trimningsdelarna spelar absolut roll, men egentligen inte jättemycket förrän du har en stabil teknik. I absoluta början är det mest viktigt att du har pilar och båginställningar som är ”okej”. Det räcker. Självklart ska du försöka hitta pilar som matchar styrkan på bågen, och pilar som är tillräckligt långa för din draglängd. Men eftersom du har surfat in på en bågskytteklubbs nyhetsblogg förutsätter vi att du iallafall har det under kontroll.
Det vi menar med att det spelar roll med riktigt bra inställd utrustning först när du har en bra teknik, är att det är otroligt svårt att innan dess veta exakt vad som är fel, eller rätt. Med tillräckligt bra teknik menar vi att du ska göra hyfsade grupperingar på minst 12 meter. Är du inte riktigt där ännu, så lägg denna artikel på minnet och kom tillbaka senare.
Har du nu fortsatt läsa, så kan vi bara gratulera! Du är på god väg att bli en riktigt duktig skytt. När du kommit så pass långt att du gör bra grupperingar, då kan du verkligen börja trimma din utrustning.
Det finns många olika delar att titta på men vi rekommenderar att börja med det enklaste, och det är din stränghöjd. Efter det kan man gå till nockläge. I samband med detta också kontrollera sina pilars spine, längd och spetsvikt.
Istället för att skriva en lång och komplicerad text om detta, så rekommenderar vi för instinktiv- och långbågsskyttar en bra video av den otroligt duktiga skytten Clay Hayes, där han förklarar detta med en målande och ingående beskrivning. Är du Barebowskytt, så har BK Fiskgjusens egna Barebow-tränare Janne Liljegren gjort en bra sammanställning i ett PowerPoint-dokument du hittar här. Tips om trimning av en Compoundbåge återkommer vi med i en senare artikel.