Visst är det kul att stå och dra en massa pil in i en tavla. Och visst känns det som att det är det enda som behövs. Men det är långt ifrån sanningen. För att bli en bra och välmående skytt krävs ofta så mycket mer. 

En bågskytt behöver absolut inte vara nån slags marathon-atlet, men en god grundfysik hjälper dig långt. Man kan tro att man kanske bara behöver träna axlar, skuldror och armar, men det är långt ifrån sanningen. Hela kroppen används när vi skjuter och muskler är aktiverade på olika sätt ändra från fötterna upp till huvudet. Idag torsdagen den 24’e inledde vi ett litet träningsprogram som kommer återkomma några gånger under hösten. (När kommer vi meddela).

Dagens program bestod av mixade övningar där vi tränade både styrka och kondition. Vi försökte också koncentrera oss på övningar som inte kräver mer tillbehör än du redan har med dig på ett vanligt bågskyttepass. För de som vill träna ikapp lite hemma så användes följande program under lektionen:

  1. Uppvärmning med lätt jogg runt salen. Idag körde vi 5 varv för att få upp lite puls, lagom för att alla ska orka och kunna vara med.
  2. 3 x 10 Sit-ups med eller utan fotstöd. 45 sekunders vila mellan varje set.
  3. 3 x 30 sekunder jägarvila. 45 sekunders vila mellan varje set.
  4. Sidoplanka. 4 x 30 sekunder. Alltså 2 x 30 sekunder på varje sida. 45 sekunders vila mellan varje set.
  5. Armhävningar mot element. 3 x 10 med 45 sekunders vila mellan varje set.
  6. Squats. 3 x 10 stycken med 45 sekunders vila mellan varje set.
  7. Stå upprätt med armarna rakt ut och lägg din egen båge att vila ovanpå handlederna. Stå tills du absolut inte orkar längre. Ta gärna tid för att se utveckling.
  8. “Idioten” med bågskytte. Börja vid skjutväggen och spring så fort du kan till andra sidan, spring till 12-meterslinjen, tillbaka till “burväggen”, spring till 9-meterslinjen, tillbaka till “burväggen”, spring till 6-meterslinjen och ta din båge. Håll koll på din andning och teknik, slappna av och skjut 3 pilar. Vila i 1 minut (Vänta tills alla är klara). Upprepa 2 gånger till så ni har skjutit totalt 3 x 3 pilar. Räkna gärna poängen så du sen kan se hur din kondition och ditt lugn kommer bli bättre, och hur du kommer kunna vara mer kontrollerad trots fysisk påfrestning. Väldigt bra träning för skogsskytte.

När du tränar, tänk på att försöka använda så korrekt position som möjligt så du får ut så mycket som möjligt av träningen samt undviker onödiga skador och belastningar.

Det Holländska gänget “Tripple Trouble” visar i klippet nedan några av övningar vi gjorde idag.

 

All inomhusträning inställd till och med 19’e November
Höstsäsongen inomhus 2020

Pin It on Pinterest