Den där konstiga bågen. Den som ser ut som en satellit som många säger, vad är det för något? Jo, det är den skjutstilen som kallas för Recurve. Den skjutstilen som du bland annat kan se på OS.

Just Recurve som bågtyp och skjutstil är något BK Fiskgjusen har sysslat väldigt lite med. Tävlingsmässigt är det “bara” Max Liljegren, som junior, som har haft framgångar och tagit med sig till klubben både ett VM-Guld, ett EM-guld och två SM-silver.

Idag lyser däremot bågtypen och skjutstilen med sin frånvaro på våra träningar. Som klubb välkomnar vi såklart alla typer av skyttar, men vi har för stunden absolut flest i klasserna Långbåge, Instinktiv och Barebow. I skjutstilen Compound har vi några få aktiva skyttar kvar. (Tilläggas kan att de första medlemmarna i BK Fiskgjusen sköt just Compound).

I dessa tider med inställda nybörjarkurser och få deltagare på inomhusträningar kan det ibland se ut som att klubben går på sparlåga. Men bakom kulisserna arbetas det för fullt. Bland annat håller våra långbågsskyttar och tränare Markus Savlin och Jonas Hellsén just nu på att träna och utbilda sig i just Recurve. Klubben har också sett till att vi har två kompletta Recurve-bågar. Både för höger- och vänsterskyttar. Allt för att på kommande nybörjarkurser kunna ge alla som vill att få möjlighet att prova på denna skjutstil, samt de som vill få aktiv hjälp av tränare i denna skjutstil.

Vår Compoundskytt Mikael Sjökvist håller också på att gå igenom och ställa in våra Compoundbågar så att möjligheten ska finnas att skjuta även med dessa på träningarna.

För dig som undrar vad en Recurve (Ibland felaktigt kallad Olympisk Recurve*) egentligen är, och vad skillnaden är mellan en vanlig instinktivbåge (jaktrecurve) eller en barebow vill vi här dela ett klipp med Recurveskytten Bernardo Oliviera från Brasilien där han på ett bra sätt beskriver skillnaden.

Hur svårt är det att skjuta Recurve då? Det beror såklart på vilket avstånd du står på, med utomhus skjuter du på det längsta avståndet av alla bågtyper. Inom WA upp till 70 meter, men på vissa tävlingar även upp till 90 meter. Här berättar den holländska skytten Steve Wijler mer

 

*Skjutstilen heter inom WA, Recurve. Många använder i dagligt tal oftast uttrycket “Olympisk Recurve”. Ordet “Olympisk” får egentligen bara användas under just en Olympiad, varför stilen korrekt bara heter “Recurve”. I Sverige kallades skjutstil även förr för “Fristil”.

Foto: World Archery. Chang Hye-jin is a South Korean recurve archer. A two-time Olympic gold medalist, Chang was the Olympic champion in both the women’s individual and women’s team events at 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro.

Nya restriktioner i samhället
All inomhusträning inställd till och med 19’e November

Pin It on Pinterest