Som ni ser så skjuter vi lite då och då på flygande mål som med vår maskin från ArcTrap. Det går utmärkt att även använda någon som kastare under skjutomgångarna utan maskin.

Oavsett om du har en maskin, eller en kompis som kastar målen så behöver du något mer. Du behöver pilar som inte går så långt. När du skjuter på flygande mål har du bågen i en sådan vinkel att det inte är omöjligt alls att en vanlig pil skulle gå runt 200 meter. Det skapar massor av problem. Dels är det jobbigt att hämta pilarna (lätta att hitta dock då de nästan alltid står rakt upp ur marken) men det skapar också problem med utrymme och kan på så satt bli rent ut sagt farligt.

Du behöver helt enkelt en pil som kallas “flu-flu”. Det är en pil med antingen stora fjädrar baktill, eller virade helfjädrar för att skapa luftmotstånd. Då det är så speciella omständigheter och målen du skjuter på inte är så långt borta så är kraven på skaften och spets inte speciellt höga. Du kan i princip använda vilket skaft som helst. Inte ens spine spelar lika stor roll här. Pilarna kommer också av luftmotståndet och skjutvinkeln ofta stå rakt upp ur marken varför du nästan alltid hittar dom. Den enda risken är om du använder träskaft då dom, väldigt väldigt sällan, kan gå av efter du har träffat och målet ramlar ner med en olycklig vinkel mot marken. Helfjädrar hittar du till exempel på Bågar & Pilar eller Scandbow.

För alla skyttar som skjuter med långbåge framförallt så finns dock ett relativt viktigt krav som inte så många tar upp i sina demonstrationsfilmer. Se till att din pil inte blir för lätt. Om du står och skjuter för lätta pilar under en halv dag med din långbåge kan den gå sönder. Det blir nästan som om du hade gjort flera “torrsläpp” i rad. Ett bra riktvärde är att pilen bör väga ungefär 10 gpp. Alltså 10 grain per pund. Som exempel kan ges med en riktigt tung långbåge, en Black Widow 50#s båge, bör således ha en pil som väger cirka 500 grain. Alltså cirka 32 gram. På vanliga lite lättare bågar brukar det sällan bli ett problem då pilarna hur man än gör kommer upp i lämplig vikt.

Vi har valt ett klipp från den fantastiska skytten James Jean där han visar hur man gör flu-flu pilar med spiralfjäder. Dessa bromsar bäst. I klippet använder han något som kallas “contact cement”. Där fungerar det precis lika bra med vanligt kontaktlim som vi hittar här i Sverige. Om du har valt träskaft så kanske det inte fungerar lika bra i kombination med alla olika sorters oljor du smörjer skaftet med. Prova på ett skaft först.

 

Vad heter det på engelska?
Att göra en egen flemish-sträng

Pin It on Pinterest