Något man snart lär sig som bågskytt är att strängar är en förbrukningsvara. En sträng slits på olika sätt såsom i själva strängen, ändarna av strängen samt själva mittlindningen.

Mittlindningen är något som du förmodligen byter oftare än hela strängen, men här koncentrerar vi oss på själva byggandet av strängen. En flemish-sträng är den som ser ut som den är flätad. Ofta används den till långbåge och jaktrecurve. Den strängen med lindade ändar kallas endless-loop och är ofta använd till t.ex. Barebow. För att kunna göra en egen flemish-sträng så behöver du en så kallad strängbräda. Den bygger du relativt lätt själv (Finns att köpa, men är ofta lite dyr, en egen kostar max en hundring i material). För att bygga en själv rekommenderar jag den svenska instinktivskytten Johnny Kallenbergs sida och demonstration. Den hittar du här. 

Om du har en strängbräda så behöver du bara material till strängen (inklusive mittlindning) samt veta hur lång båge du har. Det kan vara lite knepigt att göra en flemish-sträng första gången varför vi rekommenderar att du först provar och lär dig med ett billigt material. För att lära dig att göra en sträng behöver du se hur man gör. Det är otroligt svårt att förklara i text. Därför rekommenderar vi detta klipp från Merlin Archery.

 

 

När du är klar med din sträng så behöver du mittlindningstråd och en lindningsapparat. Det finns många varianter av apparater och du behöver inte köpa den dyraste för det ska fungera. Jag själv (Jonas) använder mig av den ni ser här på bilden bredvid. Den fungerar klockrent och jag har använt den många gånger. Den är från Spigarelli och kostade 189:-. Det finns mer avancerade modeller och dom kostar runt 500:-. Även mittlindningen är absolut enklast att demonstrera med en film. Jag har valt en film från Richard Head Longbows.

 

Att göra egna flu-flu pilar
Hur ska du hålla i bågen?

Pin It on Pinterest