Ett ämne som det ofta pratas för tyst om, ignoreras och blundas för, men även ibland talas felaktigt om. Ett ämne som är naturligt, men ofta också missuppfattas. Eller rent ut av feltolkas. Det där läskiga. Bågskyttets baksida; ”Guldskräck” eller ”Target Panic”. Det ska vi nu titta lite närmare på.

Allt för ofta säger många att ”prata inte om det för då får man det”, men lika ofta är det ibland precis det som behövs. Det viktiga med guldskräck eller target panic är att förstå. Säg aldrig – ”Guldskräck eller Target Panic vågar jag inte prata om”. Våga istället, för att våga gör att du kommer förstå. Lägg in det i din grundutbildning. Om du alltid flyr från känslan genom att distrahera dig, så lär du dig aldrig. Fenomenet är naturligt. Tråkigt. Men naturligt. Och precis lika viktigt att lära sig som resten av sporten.

Vad är då guldskräck, eller target panic som vi i fortsättningen kommer kalla det för? Varför kommer det? Får alla det?

Target Panic handlar om lite olika saker. Till exempel en rädsla att missa målet framkallad av prestationsångest. Men det handlar i grund och botten om att du inte längre kontrollerar skottögonblicket. Du har låtit den undermedvetna delen av hjärnan ta över. Hjärnan kommer göra allt för att förenkla och förkorta saker. Låter du den göra det, så kommer du börja få problem med ditt skytte. 

Symptomen och anledningarna är många och ibland väldigt olika. Symptomen kan vara allt från att släppa innan du ens hunnit ankra, att röra dig in i målet efter ankring, att inte kunna fokusera på målet eller att kort och gott inte våga släppa. 

Känn dig aldrig ensam

Många många skyttar, från lokala tävlingsskyttar till världsmästare, har någon gång under sin karriär mer eller mindre hamnat i denna situation. Ofta efter att man under en tid har varit lite bra. Från ingenstans tar plötsligt prestationsångesten och hjärnans vilja att förenkla över. Absolut ingenting fungerar längre. Du skjuter inte ens ”dåligt”, du missar till och med hela målet. När du börjar missa kommer stressen och till slut släpper du kanske pilen innan du ens har dragit upp. Det är där och då du genast ska börja jobba för att komma ur situationen. Inte ge upp. Inte kasta in handduken. Inte heller tänka att ”ett uppehåll i skyttet gör nog saken bättre”. Nej det gör det nog inte. Se din target panic som något du ska jobba med i din träning. Annars blir den ett monster.

Det är också viktigt att förstå att allt knas i ditt skytte kanske inte alls beror på någon target panic. Du kanske har läst så mycket om det och tänkt att ”det måste vara det som är felet”, när det i själva verket kanske helt enkelt bara beror på dålig form eller dålig teknik. För att komma till botten med problemet bör du prata med din tränare. Det är också väldigt sällsynt att man skulle hamna i en riktig situation med target panic som nybörjare. Då är det som oftast att man ”tror” att man hamnat i situationen.

För att hjälpa dig vill vi här dela ett klipp från skytten Clay Hayes youtubekanal. Han har tagit hjälp av Joel Turner som driver sajten shotiq. Joel Turner har onlineutbildningar men håller även kurser världen över för att hjälpa bågskyttar på alla nivåer för att slippa, eller jobba sig ur detta problem. 

Länk till shotiq: https://www.shotiq.com

Världsmästerskapen i Västerås 1965
Vill du få din båge att vara tystare?

Pin It on Pinterest