Tycker du att din båge låter väldigt mycket när du släpper en pil? Det finns otroligt många anledningar till varför en båge låter. Och framförallt finns det olika lösningar beroende på vilken båge du har. Lägger du därtill parametern att du tänker tävla så finns det dessutom en hel del förhållningsregler.

När det gäller tävling så gäller följande regler:

  • Långbåge: Strängdämpare är tillåtna med får inte placeras närmare än 30 cm från nockläget. Limbsavers (lemdämpare) är inte tillåtet. 
  • Instinktiv: Strängdämpare är tillåtna med får inte placeras närmare än 30 cm från nockläget. Limbsavers (lemdämpare) är tillåtet.
  • Barebow: Strängen får inte ha mer utrustning än mittlindning och två nocklägen, så inga strängdämpare. Limbsavers (lemdämpare) är tillåtet.
  • Recurve: Strängen får inte ha mer utrustning än mittlindning, två nocklägen och läpp/näsmärke, så inga strängdämpare. Limbsavers (lemdämpare) är tillåtet. Stabilisatorer och vibrationsdämpare är tillåtna.
  • Compound: Strängdämpare, lemdämpare och bågdämpare är tillåtna att använda precis som du vill, så länge dom inte drivs med elektricitet. 

Naturligtvis ska du i steg ett se till att allting på din båge sitter fast, och att inga skruvar eller tillbehör sitter löst.

Men om vi då kommer till vad som kan göra din båge tystare i tillbehörsväg så är det iallafall strängdämpare, lemdämpare i form av små gummipluttar eller nån typ av material som du klistrar på strax under strängöglorna på lemmarna, samt olika vibrationsdämpare för bågen. Tilläggas kan också att ju bättre trimmad båge du har när det gäller nockläge, stränghöjd, pilvikt, spine samt linjering, ju tystare båge kommer du att få. Det beror på att ju mer energi du kan få att gå åt till att föra pilen framåt på ett optimalt sätt, desto mindre energi går in i bågen och kan skapa ljud. För att lära dig mer om hur du kan trimma din båge klicka här.

För att visa hur man använder några av dessa tillbehör har vi valt några bra filmer från andra skyttar på Youtube. Vi har valt ett klipp från Lancaster Archery samt ett klipp från Survival Lilly.

 

Här är ett bra klipp för att göra din compound tystare:

Här är ett bra klipp för att göra din jaktrecurve, barebow eller långbåge tystare:

Hjälp! Varför funkar det inte längre?
En balanserad grundställning

Pin It on Pinterest