Medeltidspilar

För aktiviteter typ Stora Långbågetävlingen under Medeltidsveckan i Visby krävs så kallade medeltidspilar. Skaft av trä, bör ha fastnitade spetsar, naturfjäder och nock i naturmaterial. Dvs vanligen selfnok men även nockar av trä och horn är tillåtna..

Selfnock

Det traditionella sättet att göra en nock på en träpil är att såga en skåra i skaftet. Sen filar man skåran jämn så den inte sliter så hårt på strängen. Eftersom man sågar skåran tvärs träets fiber för att få högre och  jämnare styvhehet i pilen så blir nockens kanter svaga.

Förstärka

För att skydda skaftet från av att splittras av strängens kraft när pilen skjuts iväg måste en selfnock förstärkas. Det kan ske på två sätt.

– förstärkande inlägg i nockänden. T.ex. kan man inan nockskåran sågas såga ett snitt tvärs skårans riktning. I denna skåra limmar man fast en skiva av något hållbart material som t.ex. buffelhorn.

– förstärka skaftet med en lindad träns av tråd. Lindningstråd eller tandtråd kan användas.
Det är ett enkelt och snabbt sätt.

Fuskträns

– man kan även trä över en krympslang och värma den på plats. Snabbt och enkelt så det förslår. Men skall man använda plast så är det definitivt enklare att montera en plastnock från början. Därmed kan man helt slippa problemen med selfnocken helt och hållet.

Den sista metoden är nog mera aktuell när man gör eldpilar som bara skall avfyras ett fåtal gånger. Då har man heller inte krav på medeltida utseende på sig.

Träns

Första öglan. Foto Roland Bexander

Klipp av c:a 20 cm lindningstråd. Lägg en ögla nära nocken. Håll i den med tummen.

Detta första monent ser fruktansvärt enkelt ut. Men innan man är van är det starten man tvingas göra om gång på gång.

Linda på. Foto Roland Bexander

Sen lindar man varav efter varv, 

 

Så här skall det se ut under tummen. Foto Roland Bexander

Färdiglindat. Foto Roland Bexander

Linda valfritt antal varv. 8-10 varv brukar bli bra. Se till att du slutar nära nockskåran. Men inte så nära att eventuella justerande tag med en rundfil kan nå lindningen.

Stick in lindningsändan i öglan.

Dra åt. Foto Roland Bexander

Nu drar vi i den undre trådändan för att fånga in lindningsändan.

 


Klar för klippning. Foto Roland Bexander

Vi dra hårt i bägge ändar. Nu dras ändarna in under redan hårt dragna lindningar.


Färdig träns. Foto Roland Bexander

Klipp av bägge ändar och du har nu en stark lindning.
För att helt hindra tränsen att gå upp säkrar man lingdningen med en droppe lim. Eller så tränsar man innan lackering. Det säkrar ju även det lindningen.

Rätt gjord så blir den mycket hållbar även utan säkring (men vem vill chansa).

Som vanligt gäller att det man kan går snabbt och lätt.

Redan efter ett par tränsar har man blivit så van att det går säkert och bra att göra en träns. Och man kan omöjligen begripa att man tyckte det såg krångligt ut att tränsa tidigare.

Konstgjorda kvistar
Instinktivskytte

Pin It on Pinterest