Utan en sträng, så fungerar inte en båge. Det är din pilbåges mest vitala del. Kanske det är därför det finns så mycket att fråga och lära sig om den. 

När det handlar om strängar så finns det många frågor som ofta återkommer från skyttar. Både från nybörjare och erfarna. Istället för att skriva långt och ingående om allting som rör en bågsträng, så försöker vi här svara på de vanligaste frågorna. Vi kan också berätta att vi i denna artikel valt att helt lyfta ur Compound-bågen då den är mer komplicerad och kräver mycket mer av skytten för att byta eller fixa med. Vi återkommer men artikel specifikt för Compound. 

(Rena rekommendationer nedan kommer från BK Fiskgjusens tränare och kan skilja sig från andra tränare.)

Vilka olika strängtyper finns det?

En enfärgad endless-loopsträng.

– Idag används framförallt två olika metoder för tillverkning av bågsträngar. En som kallas ”flemish twist” som ser ut som en flätad sträng, sen en modell som kallas för ”endless-loop”. En flemishsträng har flätade öglor medan en endless-loopsträng har raka fibrer i öglan täckta med samma tråd man använder till mittlindning. 

Spelar det någon roll för mitt skytte om jag använder en flemishsträng eller en endless-loopsträng? 

En flemissträng på en långbåge.

– Nej. Många tradskyttar (långbåge och instinktivbågen) använder oftast flemishsträngar för utseendets skull, och av tradition. En endless-loopsträng används nästan enbart till Barebow, Recurve. Skyttemässigt spelar det ingen som helst roll vilken av de två varianterna du använder. Det kan dock tillägas att det är enklare att göra två identiska endless-loopsträngar. Det finns dock en observation du bör göra: Kontrollera stränghöjden ofta på en ny flemishsträng då den ibland, beroende på hur bra den är gjord, kan töja sig.

Är det stor skillnad på att använda en tjock sträng jämfört med en tunn? 

– Ja. Till att börja med ska du anpassa tjockleken efter styrkan på bågen. Hör med din tränare eller bågskytteförsäljare. En tunn sträng är ofta mycket snabbare, men också mycket livligare och mindre förlåtande. En tjockare sträng är långsammare men mer förlåtande. Till rena träbågar rekommenderar vi inte en alltför tunn sträng då det i absolut värsta fall kan förstöra bågen.

Beter sig strängen olika beroende på vilket material man har använt? 

– Absolut. I allra högsta grad. Det påverkar hastigheten på pilen, ljudet, vibrationer i bågen och mycket mera. När det handlar om strängmaterial pratas det ofta om elasticitet. Den enda bågtypen som drar fördelar av en stum sträng är compoundbågen. Alla andra bågtyper mår bättre av en lite mer elastisk sträng. Ofta sägs det att self-bows av trä måste ha en sträng av Dacron (hög elasticitet) för att inte gå sönder. Det är dock information som går lite emot egenskaperna i historiska strängmaterial. Förr gjordes strängar av hampa och lin vars materiella egenskaper liknar mycket mer dagens stumma material Spectra och Dynema (som brukar kallas fast-flight), än egenskaperna i Dacron. 

Spelar det någon roll hur många varv jag har tvinnat strängen? 

– Ja. En får hårt tvinnad sträng beter sig lite gummiaktigt och tappar hastighet. Den kan även låta stum och bete sig konstigt, och det kan kännas egendomligt att skjuta med den. En för löst tvinnad sträng kan skapa flera olika problem. Har du en flemishsträng kan strängen tvinnas upp i öglorna. Det kan sluta riktigt tråkigt. En löst tvinnad endless-loop sträng fläker liksom ut sig efter släppet och bromsar både hastigheten, samt i värsta fall förändrar pilens riktning. Du justerar även strängens längd med fler eller färre tvinnande varv (Stränghöjd). En ”tumregel” när det gäller antal varv på en sträng är 1/2 till 3/4 varv per tum (strängens längd, INTE bågens längd). 

Sänker strängdämpare hastigheten på din pil? 

Långbågar med strängdämpare.

– Nja. Det beror lite på vad du använder för strängdämpare. Har du gigantiska garnbollar så minskas hastigheten. Har du whiskers eller kanske Black Widows små spindlar så är hastighetsskillnaden försumbar. Det spelar också lite roll var du sätter dina dämpare. Ett bra avstånd från strängöglorna är 10-12 tum. Vid det avståndet från öglorna rör sig strängen minimalt från bågen, och påverkar således hastigheten minimalt.

Varför ska jag använda strängdämpare? 

– Strängdämpare är en smaksak och används enbart till långbåge och instinktivbågar. (Till Recurve och Barebow använder du istället Limbsavers). Du kommer definitivt få en tystare båge och det kommer även minska vibrationerna i bågen och vi rekommenderar starkt att du använder detta hjälpmedel. 

Hur ofta ska jag byta min sträng? 

– Strängmaterialet i sig åldras inte, men kan bli slitet av solljus och felaktig förvaring. Däremot slits det vid användning. När du ser att din sträng är sliten, byt till en ny. Det är viktigt att kolla dina strängöglor, helst inför varje skjutning. Skulle strängen gå av vid öglorna vid ett fullt uppdrag blir det tråkigt. Sköter du om din sträng och vaxar den regelbundet så håller den länge. Tänk dock på att undersöka din strängs kvalitet när du vaxar den. En sliten men vaxad sträng kan se bättre ut än vad den är. Vi rekommenderar inte att du vaxar strängöglorna på någon typ av sträng. Tips: Köper du en begagnad båge med tillhörande sträng, byt den till en ny för att vara på säkra sidan att strängen är fräsch.

Är det skillnad på olika sorters vax? 

Mjukt vax från Bohning.2

– Ja. Inte lika mycket i funktion, men i känsla. Ska du till exempel tillverka en egen flemishsträng rekommenderar vi ett hårdare vax vid tillverkning då ett mjukare vax kan bli en kladdig historia. Vaxar du din sträng regelbundet, blanda inte heller bivax med syntetiskt vax då dessa ämnen inte blandar sig och resultatet blir smuligt.

Jag har hört att många har en extra sträng med sig, måste man det? 

– Nej, men du bör. Som vi skrev i början. Utan en sträng fungerar inte din båge. Skulle strängen gå av under en träning eller ännu värre, en tävling, så är det färdigskjutet för den dagen. Tänk på att din extrasträng bör vara inskjuten så att den inte töjer så mycket. När du skaffar en ny sträng, skaffa två på en gång. 

Hur ofta ska jag vaxa strängen? 

– Det går inte riktigt att svara på. Många vaxar aldrig sin sträng, och byter den när den börjar bli sliten. En del vaxar den inför varje träning. En välvaxad sträng håller längre då kardelerna (trådarna) får mindre friktion mot varandra, samt att vaxet skyddar strängen från väder och vind. En ovaxad sträng är lättare att se på när den börjar bli sliten. 

Vilket är bäst, knutna eller nocklägen i metall? 

Två knutna, flyttbara nocklägen.

– Det är svårt att se några direkta fördelar med ett nockläge i metall. Det sliter mer på din tabb eller handske, och det finns risk att du gör illa dig i ansiktet. Ett nockläge i metall kan också utan verktyg vara svårt att byta eller flytta. När du tar bort ett sådant nockläge finns det också risk för att göra illa dig, eller strängen. Ett knutet nockläge är betydligt enklare, mer flexibelt och snällare mot dig själv, mittlindningen och dina skydd. En rulle tråd för nocklägen är något varje bågskytt borde ha i sin väska och kostar inte speciellt mycket. Du kan även tejpa ett preliminärt nockläge när du håller på att trimma in din båge. Hur man knyter nocklägen kan du se här.

Vilka strängprylar är bra att ha själv? 

Spigarellis mittlindningsapparat.

– Förutom nocklägestråd, så är mittlindningstråd och en mittlindningsapparat riktigt bra att ha. Du kommer förmodligen långt före du byter din sträng, behöva en ny mittlindning. Dels för att dom ibland går sönder, men också för att du kanske bytt storlek på dina nockar och behöver bättre passning. Om du köper färdiga strängar i butik så är det extra bra att kunna göra ny egen mittlindning. Om du tvinnar din butiksköpta endless-loopsträng många varv så kan ibland mittlindningen lossna då strängen var tjockare när själva mittlindningen gjordes. 

Får en sträng se ut hur som helst? 

– Ja. Och nej. Du får använda vilka färger du vill på din sträng, och du får blanda hur du vill. Däremot finns det regler för hur hög mittlindning du får ha. Mittlindningen får enligt regler för tävling inte sluta i ögonhöjd vid fullt uppdrag, då det enligt reglerna (inte enligt någon skytt) annars kan gå att sikta med. Du får heller inte sätta dit saker på din sträng hur som helst. Det gäller till exempel peep och strängdämpare. Peep får bara Compound ha, och strängdämpare får bara Långbåge och Instinktivklassen ha. En Recurve får även ha ett läpp eller näsmärke. 

Hur ska jag förvara min sträng? 

– Om din sträng inte förvaras på din båge, så är det lämpligast att antingen lägga strängen i ett rör eller en liten plastpåse. En sträng som ligger löst i din bågväska slits betydligt fortare än en sträng som ligger skyddat i ett fodral på något sätt. 

Hur noga är Hollywood på att porträttera bågskytte på ett bra sätt?
10 saker som är bra att ha med sig

Pin It on Pinterest