Om någon skulle påstå att bågskytte inte är en prylsport, så är vi nog tvungna att säga emot. I vår värld finns mängder av mer eller mindre nödvändiga saker, och ofta tittar vi efter nytt och bättre. 

Våra bågväskor brukar ofta svämma över av mer eller mindre användbara saker. Allt från rena överlevnadssaker till mat, möbler, verktyg och reservdelar. Några enstaka skyttar tar bara med sig skydd, koger, båge och pilar när dom ska iväg, i bästa fall, och får ofta fråga om hjälp från andra skyttar. Att mötas där i mitten vore kanske det ideala. Därför startar vi här med en lista på 10 saker som kan vara helt ovärdeliga. Såklart finns det fler saker att välja bland, men vi har valt ut dessa:

 

  • Hovkrats. Detta verktyg från ridsporten är ovärdeligt även för oss bågskyttar. Det är ett verktyg som funkar extremt bra till att leta pilar i naturen med. Ett måste för varje seriös utomhusskytt.
  • Loctite. Om vi bortser från långbågar och traditionella recurves som är byggda i ett stycke, så har nästan alla andra båga små skruvar som har en tendens att lossna när man minst vill eller anar. Några små droppar loctite på din skruv gör att den sitter där den ska. Det är heller inget problem med att få bort den när du vill med lite kraft. Tänk på att använda sorten som går att lossa. Den brukar heta “Skruvlåsning/Normal”.
  • Multiverktyg. Oavsett vilket märke man väljer, såsom till exempel Leatherman eller Victorinox, så är ett multiverktyg ibland helt ovärdeligt. Allt från att dra ut spetsar eller att laga pilar.
  • Handsprit. En liten behållare eller sprayflaska med handsprit är idag ett måste för alla som rör sig bland andra.
  • Smältlim. En stav smältlim kan rädda dig på många sätt. Ibland lossnar dina nocklägen och du behöver dra nya tråden genom lite lim, eller så behöver du sätta in en ny spets som fastnat i något mål.
  • Nocklägestråd. Bra till nocklägen eller tränsningar. Kan även hjälpa dig att knyta fast allt mellan himmel och jord som inte sitter där det ska.
  • Leukoplast. Extremt hållbar och bra tejp för att förhindra skavsår från sträng eller fjädrar. Även perfekt för att prova dig fram av nya nocklägen.
  • Insexnyckelsats. Självförklarande.
  • Stormtändare. En bra stormtändare är bra för mycket, såsom tändning av grill eller campingeld, men även för att värma smältlim eller bränna trådändar.
  • Strängvax. Kanske självklart, men ett tillbehör som ofta glöms hemma.
Vanliga frågor om strängar
Hur ska jag tackla alla inställningar på min Recurve?

Pin It on Pinterest