Hur man monterar gänginsatser och fjädrar skaften.

Du behöver: Gasollåga, skaft, gänginsats, spets, smältlim och tång. Alla foton Roland Bexander

I aluminiumpilar och kolfiberpilar kan man montera färdiga spetsar som är insats och pilspets i ett stycke, t.ex. Easton  NIBB-spets. Man kan även montera en insats för gängspetsar vilket gör byte av spetsvikt mycket enkelt och snabbt. För långbåge och jaktrekurv (Instinktiv) är trimning med olika spetsvikt kanske särskilt  praktiskt.

Skruva i en spets i gänginsatsen. Kolla så att gänginsatsen går ner i skaftet. Eventuellt kan man behöva grada skaftkanten lite, särskilt om man kapat skaftet tidigare.

2014-11-19 värma insats

Värm insatsen. Nu inses lätt varför en tång är praktisk.

Värm skaftet. Rotera och värm även försiktigt på skaftet. Överdriv inte, vi skall inte ändra skaftens härdning, bara ge dem lite större innerdiameter ett kort, kort tag.

2014-11-19 värma lim

Värm limmet.

2014-11-19 limma lim

När det börjar brännas på fingrarna limma ihop limstumpen med en annan lim stång. Eller någon annan förlängare.

Kleta på smält lim på insatsen och sen värmer man skaft och insats igen. ”Lagom”.

2014-11-19 tryck fast spetsen

Sätt i insatsen och tryck den i botten mot ett lämpligt underlag.

2014-11-19 överskottslim

Överskottslim tas snabbt bort ifrån den färdiga pilen innan det svalnar med nästa insats som skall monteras. Varning, spetsarna kan behålla en allt annan än handvänlig värme längre än man tror. Fast det märker man alldeles själv om man tar i dem för snabbt.

Och så börjar man om igen med nästa skaft.

Fjädermontering

Sätt i nockarna utan lim. De kärvar normalt lagom och eftersom de är olimmade kan man i efterhand vrida dem för en finjustering om man så önskar. Tuppen ut, tuppen in eller tuppen upp? Tupp kallas den tredje fjädern som kan ha eller inte ha avvikande färg. Vanlig montering är med tuppen vinkelrät ut mot skyttens ansikte: Tuppen ut. Men de andra positionerna kanske fungerar bättre? Prova! Naturfjäder kan ju som bekant fälla ihop sig och fjädra ut igen.

Rengör skaften ifrån fett där fjädrarna skall limmas på. Med tex diskmedel eller lite aceton som avfettning. Undvik rödsprit. Alkohol avfettar och dunstar bort men det är mer än bara alkohol i den.

2015-05-25 kapa halva fan

Kapa pennan in mot fan.

För att ta göra fjädern mera rak gör man med en knivspets ett jack genom halva fjäderpennan. Typ ett hack per 15 mm eller vid behov.

2014-11-19 samma höjd

Var noga med att montera varje fjäder på samma höjd när man spänner fast den i gigens klämma.

Det finns raka, vänster-  och högervridna klämmor. Vi använder i klubben mest fjäder ifrån kalkon och dess vänstervingar. Men det går lika bra med högerfjäder men då måste man givetvis använda en sådan högerklämma eller en rak klämma.

2015-05-25 fjädringslim

Om man använder fjädringstejp har man noll minuter i väntetid per fjäder.

2014-11-19 klipp inte av skyddsplasten

Vid montering klipp INTE av skyddsplasten. Klipp bara av dubbelhäftande tejpen i rätt längd. Alltid svårt att  ta loss den igen om man klipper av både den dubbelhäftande tejpen och skyddsplasten samtidigt.

2014-11-19 kläm fast

Montera fjädern. På grövre skaft kan man lämpligen snedmontera fjädern för kraftigare spinn och därmed stabilare pilgång.

2014-11-19 dra med nagel

Efterkläm med en nagel längs pennan så man är säker på att tejpen tar överallt.

Vrid giggen och limma fast nästa fjäder.

2014-11-19 säkra ändar

Säkra båda ändarna av de tre fjädrarna med en liten limpärla.

Sen ut och skjut och njut!

Draglängd och vingbredd
Barskaftsskjutning

Pin It on Pinterest