Att Sverige är en ledande nation inom Skidskytte är väl ingen nyhet för någon. Vi har länge varit otroligt framgångsrika med stora namn inom sporten som idag till exempel Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson eller historiskt såklart Björn Ferry och Magdalena Forsberg. Så varför sysslar vi inte också med sporten Skidbågskytte? Och framförallt vad är det för något?

Skidbågskytte är betydligt äldre än vanligt skidskytte med gevär. De tidigaste avbildningar vi kan hitta om skidbågskytte kommer härifrån Skandinavien och närmare bestämt Norge. Bilder av konstnären Claus Magnus visar flera skidbågskyttar bärandes på och skjutandes med en kort recurvebåge. Verket är från 1540-talet och visar bågskyttar på både skidor och häst. 

Likt skidbågskyttet så grundar sig också tävlingar i skidskytte med gevär, från Norge. Den första kända tävlingen ägde rum 1767, där soldater i Norge tävlade mot varandra. Sporten utövades ofta av militärer i Skandinavien under den tiden och var faktiskt som tävlingsgren med i de första Olympiska spelen i Chamonix 1924. Då under namnet ”Militärpatrull”. Det skulle däremot dröja 36 år innan grenen dök upp på OS igen först i Squaw Valley 1960. Mycket på grund av länders olika idéer om regler. 

När det gäller skidbågskytte skulle det dröja betydligt längre än 36 år för att tävlingen skulle nå ett internationellt erkännande och internationella regler. Sporten fick först en nyfödelse i Italien på 1980-talet och World Archery tog sporten under sina vingar 1991. 

Photo Credit: skiarchery.ru

Idag vet vi att sporten förekommer i framförallt Italien, Frankrike, USA, Tyskland, Ukraina, Slovenien, Ryssland och Japan. Däremot lyser större internationella tävlingar med sin frånvaro. 

Tävlingsregler i skidbågskytte ser väldigt lika ut skidskyttets regler. De vanliga distansloppen ligger på 12km för herrar och 8km för damer. Du skjuter från 18 meter på 16cm stora fallmål. Du bär din båge och dina pilar med dig på ryggen i en sele. Missar du något av målen på skjutvallen så får du precis som i skidskyttet antingen straff med tidstillägg eller extra straffrundor. 

För den som vill lära sig mer om regler och tävlingsrundor, så finns reglerna i sin helhet på World Archerys hemsida och i WA’s regelbok (på engelska), men även sammanställda och delöversatta till svenska av BK Fiskgjusens egna långbågsskytt Jonas Hellsén. Dessa kan du ladda ner som PDF direkt härifrån, eller på Svenska Bågskytteförbundets hemsida.

I skrivande stund finns det än så länge inga klubbar i Sverige som har anammat denna tränings- och tävlingsform, men det hindrar inte dig för att vara en ledande person i din hemmaklubb och lyfta upp sporten. Visst behövs det snö för att träna i denna sport då den kanske blir svårtränad i vissa delar av vårt avlånga land, men då kan du istället lyfta blicken mot Run Archery, eller spring/löpbågskytte som vi kommer att skriva om senare under 2021. 

Idag har Sverige stora internationella namn inom det vanliga bågskyttet som till exempel Lina Björklund, Fredrik Lundmark, Kaarina Saviluoto och Erik Jonsson. Så vad är det som säger att vi i framtiden, med lite anamma, motivation och stora mängder träning inte kommer se just ditt namn i rubrikerna i tidningarna, som Sveriges bästa skidbågskytt. Vi syns i spåren!

Vi vill även passa på att dela två filmer från Youtube från olika tävlingar i Skidbågskytte. En från en rysk tävling 2012 och en från en tysk tävling 2002.

 

 

 

Vinjettbild: skiarchery.ru

Hur ska jag tackla alla inställningar på min Recurve?
Går det att vara hur otränad som helst och ändå skjuta pilbåge?

Pin It on Pinterest