Det är en fråga som många ställer sig, och det är precis lika många som tar för givet att det enda som behövs är att stå på skjutlinjen och dra lite pilar. För det är väl ganska lätt? Nej det är det inte, och det är inte så lätt att svara på frågan enkelt heller. Självklart beror det såklart på om du är tävlingsskytt eller rekreationsskytt.

Till att börja med är det en ganska ansenlig vikt du drar när du tränar. Visst beror det lite på om du skjuter utomhus eller inomhus, ibland. Beroende på bågstyrka. Ofta resonerar skyttar som så att du inomhus inte behöver lika tung båge. Men ganska många som tävlar på elitnivå använder också ofta samma båge året runt, för att behålla känslan. Eftersom världens toppskyttar gör lite olika, så lämnar vi helt huruvida det är rätt eller fel. Huvudsaken är att du orkar att utföra en hel tävling eller träning utan avkall på tekniken.

Men hur tränad behöver du vara då? Som rekreationsskytt så är det helt upp till dig själv, men som tävlingsskytt behöver du ändå vara i okej form. Du behöver absolut inte klara av att springa ett marathon, men du ska orka långa tävlingspass och orka hålla fokus och teknik i ordning från början till slut. Till exempel är en kvalifikationsrond under större utomhustävlingar nästan 3,5 timmar. På en så kallad 1440-rond skjuter du 144 pilar. Och det är här din bågstyrka börjar spela roll. Om du ser på världseliten i Recurve så ligger herrarnas bågar ofta kring 50#, medan damernas bågar ligger kring 45#. Multiplicera det med 144 pilar. Som bågskytt har du då dragit sammanlagt upp till 3200 kg. Recurveskyttarna skjuter även på längst avstånd, och då har de även gått och hämtat sina pilar 24 gånger. Det är 48 gånger 70 meter (fram och tillbaka), alltså 3360 meter. Kort och gott; Du behöver vara i form och ätit och druckit bra både under tävlingsdagen och dagen innan.

Så med 3,5 timmars aktivt skytte, långa gångsträckor och enorma vikter förstår du säkert att det går åt väldigt mycket energi. Men det går åt mer än du tror. Du kanske undrar:

– Men är det ändå inte så att alla andra sporter under stora idrottsevenemang gör av med mycket mer energi än bågskyttar? Dom står ju bara?

Nej, faktiskt inte alls. I en undersökning av Arizona State University tillsammans med tidningen The Economist kom man fram till att bågskyttar som tar medalj, är de atleter under ett OS som har gjort av med näst mest energi av alla andra sporter. Enbart slagna av marathonlöparna. På tabellen nedan så kan du så vad dom kom fram till.

Med det sagt så försöker vi få dig att ta din träning både i styrka och motion på allvar. Det kommer garanterat löna sig i slutändan. Oavsett om du skjuter för skoj skull eller har målet att en dag stå på pallen under Olympiska spelen.

Videotips: World Archery själva har även låtit den holländska skytten Sjef Van den Berg gå runt under en tävling och fråga skyttarna själva vad dom tror. Många förstår inte hur tungt det egentligen är. Inte ens skyttarna själva. Se videon nedan:

 

 

 

Skidbågskytte eller Ski Archery
Filmtips för vintermörkret

Pin It on Pinterest